Este posibil un cutremur de 10 grade pe scara Richter? Cum a scurtat un cutremur ziua pe Terra?

de: Claudiu Petrișor
05 01. 2022
ruins of a city
Cutremur

Cui nu îi este frică de cutremure? Ei bine, cu cât un seism este mai mare și de o durată mai lungă, cu atât va face, în teorie, mai multe pagube. Totuși, care este magnitudinea maximă pe care o poate avea un cutremur? Se poate un seism de 10 grade pe scara Richter?

Care a fost cel mai puternic seism din istorie?

Cel mai devastator cutremur înregistrat vreodată a avut loc pe 22 mai 1960 în Chile. Acesta a avut o magnitudine de moment de 9.5 grade pe scara Richter, s-a înregistrat la ora locală 15:11 și a durat aproape 10 minute. Tsunamiul generat de mișcarea tectonică a afectat regiuni precum Chile, Hawaii, Japonia, Filipine, Noua Zeelandă sau Australia.

Dacă ne referim stric la România, cea mai mare vibrație de pământ a avut loc pe 14 octombrie 1802. Seismul ar fi avut între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter și a fost resimțit și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee. Nu se cunoaște cu exactitate puterea sa întrucât la acea vreme nu existau măsurători.

Este posibil un cutremur de 10 grade?

Revenind la întrebarea din titlul acestui material, este posibil să asistăm la un seism de-a dreptul devastator de 10 sau mai multe grade pe scara Richter? Nu, cutremure de magnitudine 10 sau mai mare nu pot avea loc, spun specialiștii. Mărimea unui cutremur este legată de lungimea faliei pe care are loc. Practic, cu cât falia este mai lungă, mai largă și „mai puternică”, cu atât mai mare este cutremurul. Dar, întrucât pe Glob nu există falii atât de lungi, probabil că cel mai mare seism ar putea să ajungă la 9,8 grade.

Atenție, însă! Aici vorbim despre cel mai mare cutremur provocat de planeta noastră însăși, adică un cutremur de origine terestră. Dacă acest cutremur ar fi cauzat de o cometă sau un asteroid care ar lovit Pământul, atunci depinde de cât de mare și cât de repede se deplasează elementul ce va lovi Terra.

Curiozități despre cutremure:

  • Experții estimează că există câteva milioane de cutremure anual. Multe dintre acestea rămân nedetectate din cauza îndepărtării lor geografice sau a dimensiunii mici;
  • Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 8,9 pe scara Richter care a lovit nord-estul Japoniei a modificat distribuția masei pământului, făcându-l să se rotească puțin mai rapid și scurtând o zi pământească cu aproximativ 1,8 microsecunde.
  • În timpul unui cutremur masiv de pe data de 27 februarie 2010, cu magnitudinea de 8,8 pe scara Richter, scoarța terestră a fost ruptă atât de dramatic încât orașul Concepcion din Chile s-a deplasat cu trei metri spre vest.
  • Pe data de 25 aprilie 2015, un cutremur cu magnitudinea 7,8 pe scara Richter a provocat daune grave nepalezilor. Ba mai mult, și relieful a avut de suferit și Muntele Everest s-a micșorat cu 2,5 cm, notează bbc.co.uk.

Foto: depositphotos.com