Mulți oameni preferă în locul zahărului, mierea în ceai. Acționează ca un îndulcitor natural și ca un calmant pentru gât atunci când sunt bolnavi. Cu toate acestea există zvonuri că mierea în ceai ar putea fi un produs toxic.
Adăugarea mierii în ceașca cu ceai nu este ceva nou, este un remediu natural și îndulcitor bine cunoscut. Pentru mulți dintre noi, această combinație este „siropul” de gât perfect. Mai ales în copilărie, de fiecare dată când ne plângeam de dureri în gât, mama a turna miere în apă fierbinte. Mierea se adaugă beneficiilor pe care deja le oferă ceaiul, făcându-le un „cuplu” perfect și puternic.
Mierea vine cu beneficii suplimentare care depășesc calmarea durerii în gât. Dar beneficiile pe care le putem obține depind de mierea pe care o cumpărăm: crudă sau pasteurizată.
Pentru beneficiile suplimentare, este de preferat să cumpărăm miere crudă. Are proprietăți anti-bacteriene, antiinflamatoare, anticancerigene, antiulcerice și anti-fungice.
Mierea crudă este exact cum sună – este forma brută de miere, ceea ce înseamnă că nu a fost făcută nicio post-procesare. Uneori este filtrată, dar asta nu înseamnă că nu mai este crudă. Există mai multe beneficii în mierea crudă, deoarece propolisul albinelor este încă acolo, de unde provin toate proprietățile benefice.
Oamenii se sperie atunci când aud de miere pusă în ceai fierbinte? De ce? Nu știm exact, este o combinație veche de ani de zile și nu s-a auzit vreodată că a murit cineva din cauza asta.
După cum se dovedește, adăugarea de miere în apa clocotită poate schimba enzimele, reducând beneficiile acesteia. Dar ceea ce mulți oameni nu realizează este că mierea pasteurizată a fost deja tratată termic pentru a ucide bacteriile.
Deci, deși ar putea fi mai puțin benefic (se crede că, prin uciderea bacteriilor, fierbeți și antioxidanți suplimentari), nu există studii oficiale până în acest moment care să confirme acest fapt. Însă toxic nu este.
Așadar, mierea nu devine toxică atunci când este încălzită (și adăugată la ceai). Singurul lucru care se întâmplă este că îi scad beneficiile.
Zvonul cum că mierea ar fi toxică în ceai a început de la unul dintre cele mai vechi sisteme de vindecare: Ayurveda. În sanscrită, Ayurveda se traduce prin „Știința vindecării”.
Credința lor dietetică este să ingereze purul pentru a nu intoxica corpul. Având în vedere acest lucru, atunci când încălzești mierea, nu mai este în forma sa pură, făcându-l „toxic” pentru oameni.
Când încălzim mierea, se schimbă moleculele, făcându-le să înfunde canalele corpului. Convingerile lor dietetice nu sunt neapărat greșite, este doar un mod diferit de a privi lucrurile.
Mierea, fie că este pasteurizată, crudă, coaptă sau în ceai, vine în continuare cu riscuri. Mierea conține cantități mici de bacterii Clostridium botulinum.
La sugarii cu vârsta sub un an, poate fi letal, deoarece nu pot lupta încă împotriva acestei bacterii. De aceea, medicii pediatri interzic mierea copiilor sub un an.
Unii adulți pot prezenta simptome, dar nu sunt la fel de dăunătoare. Se transformă în botulism, o formă rară de intoxicație alimentară. Așadar, este posibil ca mierea să cauzeze vărsături, diaree și dureri de cap.
Foto: Pexels.com