Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?

de: Claudiu Petrișor
15 10. 2024
Depositphotos_151451524_XL
Teleportarea

Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru un moment, o utopie. Dar, este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?

Teleportarea umană este, pentru un moment, o iluzie. Deși am fost învățai ca niciodată să nu spunem niciodată, astăzi, la ora scrierii acestui articol, trebuie punctat faptul că teleportarea este extrem de puțin probabilă.

Cum funcționează teleportarea în Star Trek?

Star Trek a fost unul dintre filmele care au scos în evidență teleportarea. Pentru ca acest fenomen să fie unul fiabil, ar trebui, în primul rând, să stabilească poziția și tipul fiecărui atom din corpul unei persoane. Apoi, informația obținută să fie transmisă cu viteza luminii. La final, utilizând informația ar trebui ca atomii să fie asamblați într-o copie perfectă a persoanei care este teleportată.

Cercetătorii au făcut un prim pas

Cercetătorii au reușit să facă prima teleportare cuantică pe distanță lungă. Echipa Fermilab a Departamentului pentru Energie din SUA, împreună cu NASA și cu cercetătorii de la Universitatea Calgary, a reușit să teleporteze biți cuantici de fotoni de-a lungul a 44 de kilometri de fibră. Noua descoperire este importantă pentru viitorul internetului, fiind un nou pas spre internetul cuantic.

Cum vede fizicianul Ciprian Presură procesul teleportării? „O teleportare obișnuită ar fi, de exemplu, dacă eu aș teleporta acest caiețel, el ar dispărea de aici. Numai că, așa cm ne învață legile de conservare a materiei, materia nu poate dispărea dintr-un loc. Materia aceasta ar trebui să se transforme în energie și atunci, aici ar avea loc o explozie nucleară, o bombă atomică! Deci, dacă eu aș teleporta acest caiet, ar fi foarte periculos și aș ține în mână o bombă nucleară. Teleportarea cuantică nu se referă la deplasarea obiectelor dintr-un loc în celălalt, ci la deplasarea informației cuantice”, a explicat acesta pentru Digi24.ro.

În anul 2014, o altă echipă de fizicieni a reușit sa transporte un atom pe o distanta de trei metri, cu o acuratete de 100%.

„Ceea ce se teleporteaza este de fapt starea unei particule. Dacă noi consideram că nu suntem decat o colectie de atomi legati împreună într-un mod special, atunci, în principiu, ar trebui să fie posibilă teleportarea dintr-un loc într-altul. Dacă acest lucru se va întâmpla vreodata, acest lucru se va produce în viitorul indepartat”, a spus profesorul Ronald Hanson de la Universitatea Delft, potrivit ziare.com.

Foto: DepositPhotos.com