Există delfini în Marea Neagră?

14.03.2018
Există delfini în Marea Neagră?

Delfinii sunt considerați a face parte din categoria celor mai inteligente mamifere existente pe Terra. Cu toate acestea, puțini sunt oamenii care au ocazia să vadă delfini în natură. Oare, în Marea Neagră, există delfini?

Delfini în Marea Neagră

În total, cercetătorii au descoperit că există peste 40 de specii de delfini în 17 genuri diferite. Dintre acestea, trei trăiesc în Marea Neagră: este vorba despre Phocoena phocoena (marsuinul, focena sau porcul de mare), Tursiops truncatus (afalinul sau delfinul mare sau delfinul cu bot gros) și Delphinus delphis (delfinul comun).

Cel mai des, delfinii au fost văzuți în zona Gura Portiței, acolo unde exemplarele apar mai ales primăvara în căutare de hrană. În apele românești există în jur de 2.300 de exemplare de delfini. Cifrele arată că anual, în jur de o sută de delfini eșuează pe litoralul românesc, iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că sunt prinși în năvoadele braconierilor.

Care sunt țările în care nu există șerpi?

Totodată, în anii ’50, populațiile celor trei specii de delfini din Marea Neagră erau estimate la 1,5-2 milioane de exemplare. În anul 1965, mai erau doar 300.000 de exemplare, iar în 1984 doar 80.000 de exemplare. Numărul acestora a crescut la 120.000 în anul 2013 după o serie de măsuri luate de România, Turcia, Bulgaria și Rusia pentru salvarea delfinilor din Marea Neagră.

Curiozități despre delfini:

Zeci de specii din Marea Neagră sunt pe cale de dispariție

În Marea Neagră se găsesc 160 de specii de plante şi animale marine care sunt din ce în ce mai rare sau sunt ameninţate cu dispariţia. Printre acestea amintim marsuinul, foca de Kaliakra, rândunica de mare sau crabul de piatră.

Delfin

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot