Există lilieci albi?

23.05.2022
Există lilieci albi?

Liliecii sunt creaturi nocturne cu ochii mari și colți ascuțiți. Există peste 1.300 de specii de lilieci în lume, ceea ce îi face al doilea cel mai răspândit grup de mamifere după rozătoare. Numele științific al lor este Chiroptera, care înseamnă în greacă „aripa mâinii”. Asta pentru că liliecii au patru degete lungi și un deget mare, fiecare legat de celălalt printr-un strat subțire de piele.

Sunt singurele mamifere din lume care pot zbura și se pricep remarcabil la asta. Membrana flexibilă a pielii și articulațiile mobile le permit să schimbe rapid direcția și să prindă țânțarii în aer. Există două tipuri principale de lilieci: microliliac și megaliliac. Majoritatea liliecilor sunt microlilieci, adică mănâncă insecte precum moliile, care ies noaptea.

Liliecii vampiri sunt singurele specii de microlilieci care se hrănesc cu sânge mai degrabă decât cu insecte. Ei preferă să bea de la vite și cai, nu de la oameni, scrie National Geographic.

Lilieci albi din Honduras

Printre cele 1.300 de specii de lilieci cunoscute se numără și liliacul alb din Honduras. Aceștia au o lungime medie de 3,7 – 4,7 cm și spre deosebire de „rudele” lor sunt mult mai mici. Fideli numelui lor, au o haină albă pufoasă.

Urechile, fața, nasul și părțile picioarelor și aripilor lor sunt portocalii strălucitori. Aproape că nu crește păr pe aripile lor negre. Deoarece nasul lor iese din față într-o formă triunghiulară, oamenii de știință îi numesc pe membrii familiei lor „lilieci cu nasul frunză”. Există o membrană subțire, neagră, care le acoperă craniul, care ar putea oferi liliecilor protecție împotriva radiațiilor ultraviolete, o formă naturală de protecție solară!

Liliecii albi din Honduras trăiesc numai în pădurile tropicale joase din estul Hondurasului, nordul Nicaragua, estul Costa Rica și vestul Panama. Ei trăiesc în pădurile tropicale care au plante heliconia.

În timpul zilei, liliecii albi din Honduras se odihnesc sub corturile lor. Noaptea, ei ies să caute mâncare. Cu toate acestea, aceste creaturi nu caută sânge, mănâncă doar fructe sau vegetație. Deoarece liliecii albi din Honduras trăiesc în principal sub frunze de heliconia, distrugerea pădurilor tropicale este o amenințare serioasă.

Pentru ca această specie să supraviețuiască, pădurile tropicale din zonele joase din America Centrală care au heliconia trebuie să rămână în picioare. Printre prădătorii naturali se numără opossum, șerpi și alte animale carnivore, scrie Rainforest Alliance.

Foto: Depositphotos.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot