Experimentul semnat de Marina Abramović care a demonstrat că există un demon în fiecare dintre noi

25.11.2021
Experimentul semnat de Marina Abramović care a demonstrat că există un demon în fiecare dintre noi

De-a lungul timpului, au fost realizate tot felul de experimente, unele mai dure ca altele, prin care a fost demonstrat felul în care funcționează oamenii. Cel efectuat de artistul Marina Abramović a evidențiat cum răul zace în fiecare om, indiferent cât de bun ar fi în aparență.

Care este povestea experimentului Marinei Abramović?

În anul 1974, Marina Abramović a făcut un experiment terifiant într-o galerie de artă din Belgrad, Serbia. Într-o cameră goală, aceasta a așezat 72 de obiecte pe o masă, multe dintre ele inofensive, precum: un trandafir, o pană, miere, parfum, dar și obiecte potențial mortale, o foarfecă și un pistol încărcat cu un glonț.

Marina Abramović s-a catalogat pe ea drept un obiect, iar publicul care intra în sală putea să îi facă ce dorește. Ba mai mult, femeia a semnat un act în care mărturisea că își asumă răspunderea totală pentru ceea ce urmează să i se întâmple. Experimentul a durat șase ore, iar publicul și-a arătat adevărata față până la final.

Când experimentul a început și publicul a intrat în sală, femeia îi aștepta liniștită lângă masa cu cele 72 de obiecte. În primele două ore, oameni s-au amuzat și i-au dat cu parfum, au gâdilat-o cu pana și i-au dat să mănânce struguri.

Lucrurile au luat o întorsătură bruscă, pe măsură ce timpul trecea. Astfel că Marina a ajuns să fie înţepată cu spinii trandafirului, să i se rupă hainele, să fie tăiată, iar unul dintre oamenii din public să îi guste sângele. Într-un, final o persoană a luat arma de pe masă și a îndreptat-o către femeie, ținând degetul pe trăgaci. În acel moment, ceilalți participanți la experiment au intervenit, nefiind nimeni dispus să meargă atât de departe.

Așa arăta Marina Abramović după experimentul de la Belgrad.

La finalul celor șase ore Marina a mers către public, moment în care persoanele care au participat la experiment au fugit. Confruntaţi cu umanizarea „obiectului” pe care îl folosiseră, toţi cei prezenţi au ales fuga de responsabilitatea etică.

Artista a demonstrat prin experimentul pus în scenă că sub stratul superficial de educaţie şi civilizaţie există primordialul orientat către violenţă.

Cine este Marina Abramović?

Marina Abramović s-a născut pe 30 noiembrie 1946 într-o familie care avea legături strânse cu regimul comunist de după război, din ceea ce era atunci Iugoslavia. Femeia a recunoscut că nu a avut o copilărie, trăind mai mult ca într-o tabără militară. Viața grea a împins-o către artă, reușind să refuleze în acest domeniu tot ceea ce a trăit.

Încă de când eram mică, am înțeles că învăț doar din lucruri care nu-mi plac. Dacă faci lucruri care îți plac, faci aceleași lucruri. Te îndrăgostești mereu de tipul nepotrivit. Pentru că nu există nicio schimbare. Este atât de ușor să faci lucruri care îți plac. Dar atunci când ți-e frică de ceva, înfruntă-l, mergi. Devii o ființă umană mai bună, a declarat Marina Abramović, potrivit theguardian.com.

Potrivit Marinei, omul este capabil de orice atunci când este provocat, iar singurul lucru care îl poate opri să nu facă rău este propria-i moralitate. Violența la om este inerentă, iar dacă legea i-ar permite acesta ar fi în stare de lucruri inimaginabile.

Foto: Wikipedia.org și republica.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot