Fabuloasa întâmplare a puștiului Thomas Edison. Cum a transformat mama sa o respingere într-o motivație?

09.12.2022
Fabuloasa întâmplare a puștiului Thomas Edison. Cum a transformat mama sa o respingere într-o motivație?

Efectul Pigmalion sau efectul Rosenthal este rezultatul unei acțiuni pe care orice persoană o poate întreprinde. Altfel spus, efectul Pigmalion este un fenomen psihologic și apare atunci când cuvintele frumoase, încurajările și așteptările față de o persoană conduc la îmbunătățirea performanței acesteia într-un anumit domeniu. Iar acest fenomen i-a fost aplicat cel mai bine puștiului Thomas Edison, cel care la maturitate avea să revoluționeze lumea.

Oamenii au tendința mai mult de a critica decât de a încuraja, iar acest obicei poate avea consecințe negative pe termen lung. Efectul Pigmalion/Rosenthal reprezintă dovada clară că atunci când o persoană este încurajată și i se vorbește frumos poate realiza lucruri incredibile. Potrivit Wikipedia.org, efectul Pigmalion/Rosenthal a fost denumit după mitul grecesc al lui Pigmalion, un sculptor care s-a îndrăgostit de o statuie pe care chiar el a realizat-o, respectiv după numele psihologului Robert Rosenthal.

Thomas Edison, beneficiarul efectului Pigmalion?

Thomas Edison a rămas în istorie pentru că a inventat becul cu filament. Acesta a fost un autodidact și a avut numai puțin de 1093 de brevete. Edison a inovat în multe domenii, fiind cel care a creat fonograful, primul aparat de înregistrare și redare a sunetelor.

Thomas Alva Edison

Despre viața acestuia s-au scris multe, însă o poveste care nu se știe dacă este adevărată sau nu arată cum poate fi schimbată viața unei persoane dacă este încurajată. Se spune că pe vremea când Thomas Edison era copil, acesta a venit de la școală cu un bilet sigilat, de la directorul școlii. Destinatarul biletului era chiar mama lui Edison. Femeia a deschis plicul și a început să plângă, după care a citit textul cu voce tare.

Fiul dumneavoastră este un geniu. Această şcoală este prea mică şi nu are nici profesorii şi nici resursele necesare pentru a-i asigura o educaţie potrivită. Vă rugăm să continuaţi dumneavoastră să îl educaţi.

Anii au trecut, iar Thomas Edison a devenit unul dintre cei mai mari inventatori ai omenirii. Mama lui a îmbătrânit și a decedat, iar la un moment dat Thomas a fost cuprins de nostalgie și a trecut prin arhiva familiei descoperind scrisoarea pe care o citise mama lui de la directorul școlii. Surpriza a fost una imensă, fiindcă textul scris nu era deloc asemănător cu ceea ce îi spusese mama lui.

Fiul dumneavoastră este retardat mintal. Noi nu îl mai putem învăța la un loc cu ceilalți elevi. Prin urmare, vă recomandăm să îi oferiți propria educație acasă.

Thomas Edison a fost răvășit de ceea ce a descoperit și a plâns ore în șir. După ce s-a calmat, acesta a notat în jurnalul său faptul că a devenit un geniu datorită mamei sale.

Thomas Alva Edison a fost un copil cu retardat mintal. Datorită mamei sale eroine, el a devenit un geniu al epocii sale.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot