Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?

de: Claudiu Petrișor
18 06. 2024
autobuz

Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta, India.

50 de zile dura un drum până în India

Între 1957 și 1976 a existat un autobuz care transporta oameni din Calcutta în Londra și viceversa. Distanța parcursă de autobuz era de peste 32.000 de km și costul unei călătorii era de 145 de lire sterline (era inclusă și mâncarea și cazarea). Prima cursă a fost inaugurată în aprilie 1957 și erau destul de mulți doritori, întrucât India fusese ani buni colonie engleză.

India a fost colonie britanică din 1858 și până în anul 1947, atunci când și-a câștigat independența. În acești aproape 100 de ani, zeci de mii de britanici și-au întemeiat familii în ceea ce a devenit astăzi cea mai populată țară din Asia.

Autobuzul cu pricina era echipat cu facilități pentru cei care voiau să citească, paturi separate de dormit pentru toată lumea și chiar încălzitoare acționate de ventilatoare. Autobuzul era dotat și cu radio, una dintre cele mai mari invenții ale acelor timpuri. Un astfel de drum dura fix 50 de zile. Autobuzul nu mergea non stop și chiar se oprea pentru shopping în Viena, Istanbul și Iran, scrie news18.com.

Cursa trecea la acea vreme prin următoarele țări: Anglia, Belgia, Germania de Vest, Austria, Iugoslavia, Bulgaria, Turcia, Iran, Afganistan, Pakistanul de Vest și India.

Curiozități despre India, cea mai aglomerată țară din lume

  • Această țară este cunoscută în lumea întreagă pentru varietatea sa culturală, lingvistică și religioasă. Potrivit datelor oficiale, există peste 2.000 de grupuri etnice și peste 1.600 de limbi vorbite.
  • India este cel mai mare producător mondial de condimente. Printre cele mai importante se numără turmericul, coriandrul, cardamomul și chili.
  • Cricket-ul este sportul național, însă sunt practicate și alte sporturi, precum fotbalul, hocheiul pe gheață și badmintonul.
  • India a fost colonizată de britanici timp de aproape 100 de ani, până la obținerea independenței în 1947. În timpul acesta, engleza a devenit o limbă comună și este în continuare folosită în multe domenii.
  • În această parte a Globului au luat naștere patru dintre cele mai mari religii din lume: hinduismul, budismul, jainismul și sikhismul. În plus, India este o țară în care există și alte religii, cum ar fi islamul, creștinismul și zoroastrismul.
  • Industria filmului din această țară se numește Bollywood și este una dintre cele mai dezvoltate din lume.
    Cea mai numeroasă familie din lume s-a aflat în India și avea peste 160 de membri. Familia era condusă de un bărbat, care a decedat la vârstă de 76 de ani numit, pe nume Ziona Chana. Acesta a avut are 38 de soții, 89 de copii și 36 de nepoți, intrând direct în Cartea Recordurilor.
  • India este cunoscută pentru gastronomia sa bogată și variată. Printre cele mai cunoscute feluri de mâncare indiene se numără curry, biryani, samosa și naan.
  • Cel mai cunoscut templu al dragostei se află în această țară și se numește Taj Mahal.
  • Șamponul a fost inventat de indieni. Termenul provine din sanscrita și înseamnă „masaj”.
  • Vaca este sacră în această țară și există foarte multe legi care o protejează. India este cel mai mare producător de lapte din lume.