Fiica lui Ion și a Anei, personajele din romanul ”Ion”, a murit la 96 de ani

02.10.2020
Fiica lui Ion și a Anei, personajele din romanul ”Ion”, a murit la 96 de ani

Liviu Rebreanu a fost unul dintre cei mai buni prozatori și dramaturgi români. Operele sale au rămas în istorie, însă romanul „Ion” a fost cel mai apreciat, atât de public cât și de criticii literari. Povestea urmărește viața unui țăran pe nume Ion, care trebuie să aleagă între dragoste și pământ, optând în final pentru ultima variantă. Astfel, Ion alege să se căsătorească cu Ana, fiindcă era bogată și voia să aibă cât mai mult pământ.

Personajele Ion și Ana au existat în realitate

Potrivit lui Liviu Rebreanu, acesta s-a inspirat când a scris romanul din viața unei familii de țărani din Bistriţa-Năsăud. Ion a avut acelaşi nume şi în viaţa reală, pe când Ana s-a numit, de fapt, Rodovica. Ion şi Ana, pe numele real Ion şi Rodovica Boldijer, au trăit la începutul anilor 1920. Cei doi au avut șase copii, trei fete și trei băieți.

Fata lui Ion și Ana a murit la vârsta de 96 de ani

Saveta Lazăr, fata celor două personaje principale, care l-au inspirat pe Liviu Rebreanu să realizeze romanul „Ion”, s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani. Femeia se va alătura părinților săi în cimitirul satului. Fiul acesteia, jurnalistul Ioan Lazăr, a făcut publică vestea tristă.

Ai plecat în lumea nemuririi, în lumea celor drepți, mamă scumpă și deosebită iubitoare de familie, răzbătătoare și cu mare suflet nobil, SAVETA LAZĂR, fiica lui Ion și Ana, din romanul Ion de Liviu Rebreanu, din orașul Năsăud, cart. Liviu Rebreanu! ”Printre stele cu sufletul tău blând, Călătorind spre lumea nemuririi, Vom plânge, dar rugând pe Domnul Blând, Odihnă veșnică să ai în Raiul Sfânt! Ceremonia înmormântării, sâmbătă, 3 octombrie 2020!”, a scris, pe Facebook, Ioan Lazăr.

Viața trece într-o clipă, iar cei care ne sunt dragi trec la cele sfinte unul câte unul. Deputatul Daniel Suciu a fost unul dintre cei care au vizitat-o pe femeie de-a lungul timpului. Acesta a postat un mesaj pe rețelele de socializare în care a transmis condoleanțe familiei: ”Dumnezeu să te odihnească în pace! Condoleanțe familiei și multă mângâiere!”.

În anul 2019, deputatul Daniel Suciu o vizita pe Saveta Lazăr la o zi după ce împlinise 95 de ani.

Am fost azi să omagiez simbolul viu al satului transilvănean…așa cum a fost el descris de Liviu Rebreanu în Ion. Puțini știu povestea adevărată a lui Ion și a Anei, dar este mai puțin important, ei sunt deja personajele literaturii noastre și au intrat în legendă așa cum le-a visat marele nostru romancier. Și totuși, în fostul sat Prislop, actual Liviu Rebreanu, trăiește fata lui Ion și a Anei, iar ieri Saveta Lazăr a împlinit 95 de ani. Cea mai vârstnică din tot satul. M-am dus să mă înclin în fața ei, să-i văd mormintele părinților și să-i urez din tot sufletul sănătate și încă mulți ani demni de numele înaintașilor și urmașilor. Nu mai avem blestemul pământului și al dragostei, în schimb avem Țara Năsăudului ce vă așteaptă să-i descoperiți farmecul și istoria. Și bunica Saveta din Prislop, fata lui Ion și a Anei, este aici să mărturisească 95 de ani de viață în Transilvania!, a scris, pe Facebook, la momentul respectiv Daniel Suciu.

Viața și moartea se completează una pe cealaltă, iar cea mai bună descriere a modului cum funcționează natura a făcut-o chiar Papa Francisc: „Tot ceea ce a înflorit pe copac, trăieşte din ceea ce zace îngropat”. 

Saveta Lazăr, fata celor două personaje, care l-au inspirat pe Liviu Rebreanu să scrie romanul „Ion”

Foto: facebook.com/ioan.lazar.71619/posts/1208951476150646

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot