Finalul se apropie! În ce an rămâne Terra fără rezerve de petrol?

27.01.2025
Finalul se apropie! În ce an rămâne Terra fără rezerve de petrol?

Din păcate, rezervele de petrol ale Planetei nu sunt inepuizabile. Iar modul nebunesc în care omenirea consumă petrol face ca acestea să se termine mult mai repede decât oricine s-ar fi așteptat. Dar, când?

Resursele de petrol, un rezervor finit

Înainte de a înțelege când va dispărea petrolul, trebuie să înțelegem mai întâi ce înseamnă rezervele de petrol. Acestea reprezintă cantitatea de petrol care poate fi extrasă din subteran utilizând tehnologiile actuale, fără a depăși limitele economice și ecologice. Potrivit estimărilor, Terra dispune de rezerve de petrol estimate la aproximativ 1.7 trilioane de barili. În prezent, anual, consumul global este de aproximativ 36 miliarde de barili, iar ritmul de extracție continuă să crească pe măsură ce cererea pentru energie se menține la un nivel ridicat.

Optimist? 2100. Pesimist? 2050

Estimările privind data în care vor dispărea rezervele de petrol sunt extrem de variate. Experții din domeniu sunt împărțiți între cele două mari scenarii: optimist și pesimist. Unii specialiști susțin că petrolul va deveni o resursă tot mai rară și mai scumpă până la sfârșitul secolului, adică undeva în jurul anilor 2100, în timp ce alții avertizează că, dacă ritmul actual de consum și extracție continuă, resursele de petrol ar putea fi epuizate mult mai devreme, chiar până în 2050.

Se pare că vârful consumului de petrol va fi atins în anul 2030, iar apoi consumul va începe să scadă din pricina resurselor limitate și a prețului tot mai mare.

Ce alternativă la petrol avem?

Energia solară, eoliană, hidroelectrică și chiar energia pe bază de hidrogen câștigă teren, iar industria auto se transformă treptat, în favoarea vehiculelor electrice. În această context, dependența de petrol ar putea scădea semnificativ chiar înainte de epuizarea rezervelor.

România, prima țară din lume care a extras petrol

Dovezile arheologice au arătat că subsolul României era plin de petrol, încă din secolul al II-lea. La început, în timpul Daciei Romane această resursă naturală era denumită picula, fiind exploatată pentru prima dată de strămoșii noștri. Abia în secolul al XIII-lea a primit numele de păcură.

În ceea ce privește extracția de petrol, țara noastră a fost prima din lume care a exploatat această resursă naturală în mod oficial, în anul 1857, cu doi ani înaintea americanilor. A urmat Italia în 1860, Canada în 1862 și Rusia în 1863.

Ca atare, prima sondă comercială de extracție de petrol din lume a fost construită la noi în țară, în anul 1861, în apropiera actualului Moinești. Frații Mehedințeanu au fost „vinovați” pentru construirea primei rafinării industriale. Aceasta a fost ridicată la marginea orașului Ploiești și avea o tehnologie destul de primitivă, instalația de rafinare fiind asemănătoare cu cea folosită la obținerea țuicii.

Trebuie precizat totuși că echipamentul era adus de la compania Moltrecht, din Germania. Potrivit datelor istorice, în anul 1938, România a mai înregistrat un record fiind prima țară din lume care a exploatat 275 de tone de petrol. O cantitate impresionantă pentru acea vreme.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Povestea primului român care a pus piciorul în Antarctica. A vânat foci când a rămas blocat un an de zile pe mare
Povestea primului român care a pus piciorul în Antarctica. A vânat foci când a rămas blocat un an de zile pe mare
Era anul 1897 când lumea organiza prima expediție pe timp de iarnă în Antarctica. La bordul expediției Belgica se afla și savantul Emil Racoviță, cel care a descoperit singura insectă care... citește tot
Care este cel mai vechi artefact din România?
Care este cel mai vechi artefact din România?
În contextul în care România a rămas fără coiful de aur de la Coțofenești, multă lume se întreabă care este cel mai vechi artefact din România. Ei bine, piesa are o vechime de peste... citește tot
Cum a fost descoperit coiful dac din aur de la Coțofenești? Au văzut o „căciulă strălucitoare” și…
Cum a fost descoperit coiful dac din aur de la Coțofenești? Au văzut o „căciulă strălucitoare” și…
Asemeni tuturor artefactelor importante din istoria unei țări și coiful dac din aur de la Coțofenești are o poveste aparte. Descoperirea acestuia a fost pur întâmplătoare și o perioadă... citește tot