Luna este singurul satelit natural permanent al Pământului. Acest corp ceresc orbitează planeta noastră și influențează în mod decisiv anumite evenimente de pe ea. De-a lungul timpului, oamenii de știință au analizat Luna și unii chiar au reușit să pună piciorul pe suprafața ei.
Nava spațială Columbia a fost lansată în ziua de 16 iulie 1969 avându-i la bord pe Neil Armstrong, Edwin „Buzz” Aldrin și Michael Collins. Patru zile mai târziu, Armstrong și Aldrin aveau să pășească pe lună. Ei au aterizat pe Lună în Modulul Lunar denumit Eagle, în timp ce Collins a rămas la bordul modulului Columbia. Acesta din urmă a efectuat experimente și a făcut fotografii. Misiunea Apollo 11 a fost un succes și va rămâne în istorie pentru totdeauna.
Luna, o frumusețe cosmică
Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost fascinați de Lună, de felul cum aceasta se mișcă pe bolta cerească și își dezvăluie câte o parte din corpul ei, până ajunge la fenomenul de Lună Plină. Un pasionat de astronomie a surprins această mișcare, fotografiind corpul ceresc timp de 28 de zile din același loc. Trebuie precizat că Luna efectuează o orbită în jurul Pământului în aproximativ 27,3 zile.
Imaginea este una spectaculoasă și a fost apreciată de foarte mulți oameni din întreaga lume. Practic, în fotografie se poate vedea cum Luna s-a deplasat în decurs de aproximativ o lună. Trebuie precizat că poza este un compozit din 28 de instantanee.
Curiozități despre Lună
Potrivit specialiștilor în astronomie, Luna s-a format acum 4,51 de miliarde de ani, nu mult după Pământ. Cea mai plauzibilă ipoteză susține că aceasta s-a constituit din resturile rămase după un impact uriaș între Terra și un corp ceresc de dimensiunile lui Marte, numit Theia.
Luna este al doilea corp ceresc vizibil cu ochiul liber de pe pământ, celălalt fiind Soarele. Deși pare că strălucește, Luna este, de fapt, întunecată, ea fiind vizibilă pe timpul nopții doar datorită luminii care vine de la Soare.
Distanța de la Pământ până la Lună este de 384.400 km. Neil Armstrong a fost primul om care a pășit pe satelit în anul 1969 cu misiunea Apollo 11. Acesta a fost urmat la trei ani de misiunea Apollo 17, avându-l comandant de navă pe Gene Cernan.
Conform astronomilor, distanța dintre Lună și Pământ este într-o continuă creștere, iar acest lucru va avea în timp efecte devastatoare asupra planetei noastre. Înainte de formarea Lunii, ziua pe Pământ avea şase ore, acum ziua are 24 de ore. Aceasta este principala „vinovată” pentru care s-a stabilizat viteza de rotaţie a Pământului.
Luna este cea care ține în parametri normali nivelul apei Oceanului Planetar. Cu alte cuvinte, polii au mai puțină apă decât Ecuatorul. Dacă Luna nu ar exista, nivelul apei Oceanului ar varia și n-ar mai putea fi ținut sub control. În prezența lunii, gravitația terestră este mult mai puternică. Cea mai evidentă schimbare ar fi scăderea mareelor (o oscilație periodică a nivelului mării sau oceanului, în raport cu o poziție medie, datorată forței de atracție combinate a Lunii și Soarelui) cu o treime.
Luna nu este fixă și se rotește în jurul axei sale, însă viteza de rotație este în sincron cu cea a Pământului, de aceea vedem doar o singură parte a corpului ceresc.
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot