Franța are cea mai lungă graniță cu… Brazilia?
Spania, Italia, Belgia? Poate granița Franței cu Elveția să fie cea mai lungă? Acesta este un fel de întrebare capcană. Pe scurt, este Brazilia!
Franța are frontiere terestre cu unsprezece țări. La granița sa estică, vecinii săi includ Belgia (652-659 km), Luxemburg (73 km), Germania (448 km), Elveția (573 km), Italia (515 km) și principatul Monaco (4 km). La granița sa de sud, se află lângă Spania (623 km) și mini-statul pirineic Andorra (57 km).
Franța are cea mai lungă graniță cu… Brazilia
Franța, marea țară vest-europeană, are o insulă mare în Marea Mediterană care este denumită oficial „Franța metropolitană”. Cu toate acestea, Franța este de fapt mult mai mult decât atât.
Prima ciudățenie de menționat este că Franța are de fapt o graniță cu Țările de Jos (13 km) pe insula Saint Martin, la est de Puerto Rico, în Marea Caraibelor. Jumătatea nordică este deținută de Franța și este cunoscută sub numele de Saint-Martin, iar jumătatea sudică este deținută de Olanda și cunoscută sub numele de Sint Maarten.
Și apoi există Guyana Franceză, cel mai mare teritoriu de peste mări al Franței. Aici Franța are graniță cu Surinam (520 km) și Brazilia (730 km). Locuitorii din Guyana Franceză sunt cetățeni cu drepturi depline ale Franței. Așadar, întrucât face parte în întregime din Franța, granița acelui teritoriu cu Brazilia (730 km) înseamnă că cea mai lungă graniță a Franței este acolo, nu în Europa.
Teritoriile de peste mări ale Franței sunt aproape pe deplin integrate în Franța propriu-zisă și, prin urmare, în Uniunea Europeană. În Guyana Franceză, la granița de nord a Braziliei, moneda oficială este euro. Este ultima parte a Americii continentale rămase care face încă parte dintr-o națiune europeană.
Aceste teritorii sunt reprezentate în politica franceză, cu un număr proporțional de delegați trimiși la Adunarea Națională, Senat și, bineînțeles, Parlamentul European. Ca „departament”, Guyana Franceză face parte din Franța la fel de mult ca Dordogne, metropolitul Lyon sau, bineînțeles, Parisul.
Foto: Google Maps, Pexels.com