Fotbalul este cel mai iubit și practicat sport din lume. De-a lungul timpului, acesta a devenit un fenomen social și o industrie care învârte miliarde de dolari în fiecare an. Fotbalul din prezent este mult schimbat în bine față de ceea ce era în trecut, asta și datorită unor oameni care au avut viziune. Printre aceștia s-a numărat și francezul Gabriel Hanot.
Gabriel Hanot s-a născut în data de 6 noiembrie 1889, în Franța. Fotbalul a fost marea sa pasiune și l-a și practicat ca jucător profesionist. Acesta a ajuns și în Naționala „Cocoșului Galic”, unde a avut 12 apariții. Debutul a avut loc în data de 8 martie 1908 împotriva Elveției.
După Primul Război Mondial, Gabriel a mai evoluat o dată pentru Naționala Franței, fiind și căpitan de echipă, împotriva Belgiei în 9 martie 1919. Din păcate, un accident de aviație i-a pus capăt carierei de fotbalist.
Gabriel Hanot s-a orientat rapid și a devenit jurnalist sportiv la ziarul L’Équipe. Totodată, fostul fotbalist a devenit omul responsabil pentru organizarea Campionatului profesionist în Franța, în anul 1932. Marea sa realizare este de departe înființarea competiției intercluburi, în Europa, denumită la acea vreme Cupa Europei, care a devenit ulterior UEFA Champions League. La acest proiect a lucrat și colegul său de la L’Équipe Jacques Ferran.
Prima întrecere europeană (1955-1956) a adus la star 16 echipe din 16 țări diferite, câte un club per țară. Rapid Viena (Austria), Anderlecht (Belgia), AGF Aarhus (Danemarca), Reims (Franța), Vörös Lobogó (Ungaria), Sporting Cp (Portugalia), Djurgården (Suedia), Partizan (Iugoslavia), Servette (Elveția), Saarbrücken (Germania), Hibernian (Scoția), Real Madrid (Spania), Rot-Weiss Essen (Germania de Vest), Gwardia Warszawa (Polonia), Milan (Italia), PSV Eindhoven (Olanda). În finală, Real Madrid a învins Remis cu 4-3.
Gabriel Hanot a fost cel care a propus pentru prima dată acordarea unui premiu, numit Balonul de Aur, celui mai bun jucător profesionist de fotbal din anul precedent. Iată așadar cum un singur om pasionat și profesionist poate revoluționa o întreagă industrie.
Foto: prosport.ro și theguardian.com