România se învecinează la est cu Republica Moldova printr-o graniță naturală. Aproape întreaga frontieră dintre România și Republica Moldova se află pe râul Prut. Mai există o mică porțiune care se află pe Dunăre, după vărsarea Prutului în al doilea cel mai mare fluviu din Europa.
Frontiera terestră dintre România și Republica Moldova are o lungime de 681 km și este una dintre cele mai spectaculoase din Europa. Granița urmează cursul nord-nord-vest/sud-sud-est al Prutului între două colțuri pe care le formează cu frontierele româno-ucraineană și moldo-ucraineană.
Frontiera urmează cursul râului Prut până la vărsarea acestuia în Dunăre, precum și o porțiune de 570 m pe fluviul Dunărea. Văzut din aer, râul Prut pare mai degrabă un șarpe gigant care se strecoară printre câmpii și coline.
În anul 1940, în plin Război Mondial, presată de ruși, România cedează fără luptă Basarabia și nordul Bucovinei URSS-ului. Tot în același an o comisie sovieto-română delimitează frontiera româno-sovietică pe talvegul Prutului. În acel moment, timp de cinci săptămâni, noua RSS Moldovenească cuprindea întreaga Basarabie (delimitată în anul 1812) și întreaga RASSM (delimitată în anul 1924 în Podolia) cu o suprafață de 52.710 kilometri pătrați.
În august 1940, s-au delimitat noi frontiere între RSS Moldovenească și RSS Ucraineană (din cadrul URSS), transferând 24.460 kilometri pătrați în favoarea celei din urmă, și lăsând astfel celei dintâi o suprafață de 28.250 kilometri pătrați. După Marele Război Patriotic, o nouă delimitare repartizează către RSS Moldovenească 5.593 kilometri pătrați din ținutul Hotinului și din Bugeac, cu micul sat dunărean Giurgiulești, delimitând pentru RSSM o suprafață de 33.843 kilometri pătrați. În 1991, odată cu destrămarea URSS, au fost formate noile state Ucraina și Republica Moldova, care au preluat granițele fostelor republici sovietice.
De partea românească, frontiera româno-moldoveană este cuprinsă între localitățile Cuzlău (județul Botoșani) și Galați (județul Galați). De cea moldoveană, se întinde între localitățile Criva și Giurgiulești. Pe acest sector se află 10 puncte pentru controlul trecerii frontierei, toate în regim de trafic internațional (7 rutiere și 3 feroviare)