Greseala la aparatul de aer conditionat pe care o facem toți! Ce reprezintă temperatura pe care o setezi la aparat?

de: Claudiu Petrișor
15 07. 2024
aer condiționat

Cel mai bun „prieten” al nostru în zilele caniculare de vară este, cu siguranță, aparatul de aer condiționat. Un dispozitiv simplu care reușește în timp record să răcorească și cea mai încinsă cameră. Dar, oare, știm să utilizăm corect aparatul de aer condiționat?

Există o greșeală comună pe care o facem sau am făcut-o toți cei care avem acasă sau la birou un aparat de aer condiționat. Setarea temperaturii aparatului de aer condiționat este adesea înțeleasă greșit, ceea ce poate duce la disconfort, consum ridicat de energie și uzură prematură a aparatului.

Ce Reprezintă Temperatura pe care o setezi?

Mulți oameni cred că setarea unei temperaturi foarte scăzute va răci mai repede încăperea. Lucru parțial adevărat Cu toate acestea, temperatura setată pe aparatul de aer condiționat nu indică viteza cu care aerul va fi răcit, ci doar temperatura la care sistemul trebuie să ajungă pentru a se opri.

Cum funcționează aparatul de aer de fapt?

Aparatul de aer condiționat funcționează prin recircularea aerului din încăpere și răcirea acestuia până când temperatura aerului atinge valoarea setată. În momentul în care temperatura camerei ajunge la valoarea setată, aparatul se oprește până când temperatura din cameră crește din nou, moment în care se va reporni.

Setarea aparatului de aer condiționat la o temperatură extrem de scăzută, cum ar fi 16°C sau chiar 18°C, poate avea câteva consecințe nedorite:

Consumul mare de energie: Aparatul va funcționa la capacitate maximă pentru perioade mai lungi de timp, crescând consumul de energie și factura de electricitate.

Uzura prematură: Funcționarea intensă și prelungită poate duce la uzura prematură a componentelor aparatului, ceea ce poate necesita reparații costisitoare sau înlocuiri.

Disconfort termic: Temperatura prea scăzută poate crea disconfort, mai ales dacă diferența dintre temperatura exterioară și cea interioară este prea mare, ceea ce poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi răceli sau dureri de cap.

La ce temperatură trebuie setat AC-ul vara?

Specialiștii susțin că diferența optimă de temperatură dintre exterior și interior nu trebuie să depășească 6 grade Celsius. Cu alte cuvinte, pe perioada verii, dacă afară sunt 30 de grade, în casă nu ar trebui să fie mai puțin de 24.

Când apare șocul termic?

Așadar, dacă nu vă interesează ce spun specialiștii și vreți și mai mult de atât, puteți seta aparatele de aer condiționat la o temperatură ambientală cuprinsă între 18 și 22 de grade. Mai puțin de 18 grade, vă poate afecta organismul, întrucât schimbările bruște de temperatură poate duce la apriția șocului termic, cunoscut și sub numele de șoc caloric (totalitatea simptomelor provocate de o expunere excesivă la caldură).