Greșeala pe care o facem toți: De ce nu este bine să dormi cu telefonul lângă pat?

14.12.2023
Greșeala pe care o facem toți: De ce nu este bine să dormi cu telefonul lângă pat?

În ultimii ani, telefoanele au devenit un accesoriu indispensabil. Luăm telefonul cu noi la cumpărături, la serviciu și chiar la baie. Telefonul ține loc de aparat de fotografiat, card, arhivă pentru documente etc. Practic, telefonul a devenit legătura noastră cu cei din jur. Totuși, de ce nu este indicat să dormim cu telefonul lângă pat?

Astăzi, copiii au înlocuit ursulețul de pluș cu care dormeam noi, cu telefonul mobil. O cercetare din anul 2019 realizată de Common Sense Media, o organizație nonprofit care evaluează media și tehnologia, arată că 29% dintre adolescenți au dormit cu telefonul sau alt dispozitiv mobil alături.

Mai mult de două treimi (68 la sută) dintre dispozitivele mobile au fost aproape de pat în timp ce adolescenții dormeau. Nici părinții lor nu s-au descurcat mai bine, 74% au păstrat un dispozitiv la îndemână, dar doar 12% au dormit în pat cu unul, scrie parade.com.

Experții consideră acest obicei ca fiind extrem de dăunător. „Regula de aur a somnului este ‘folosește patul doar pentru somn'”, spune dr. Alicia Roth, PhD, de la Cleveland Clinic Sleep Disorders Center. „Să te bagi în pat și să-ți folosești telefonul te poate împiedica să adormi și să ai o calitate bună a somnului”, adaugă dr. Alicia Roth.

Un studiu din anul 2020 a indicat că reducerea utilizării telefonului înainte de culcare timp de patru săptămâni a îmbunătățit calitatea și durata somnului și memoria de lucru.

„A dormi lângă telefon este ca și cum ai dormi lângă o mașină de joc”, afirmă dr. Alex Dimitriu, MD, dublu certificat în psihiatrie și medicina somnului și fondator al Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine.

Iată și alte motive pentru care nu este bine să dormi cu telefonul lângă pat:

Lumina albastră: Ecranele telefoanelor emit o lumină albastră puternică, care poate inhiba producția de melatonină, un hormon care reglează somnul. Acest lucru poate duce la dificultăți în adormire și la un somn mai puțin odihnitor, notează health.com.

Riscul de dependență: Dacă telefonul este la îndemână în timpul nopții, există tentația de a verifica mesaje, notificări sau de a naviga pe internet. Acest comportament poate perturba somnul și poate crea o dependență de interacțiunea constantă cu telefonul.

Radiatii electromagnetice: Chiar dacă cercetările sunt încă în desfășurare, există unele îngrijorări cu privire la expunerea la radiații electromagnetice emise de telefoane. Cu toate că nivelurile sunt considerate în general sigure, păstrarea telefonului la distanță în timpul somnului poate ajuta la reducerea expunerii pe termen lung.

Cel mai de preț lucru pe care îl avem cu toții cu noi este timpul (Steve Jobs)

Distragerea și stresul: Prin faptul că telefonul este lângă tine, există posibilitatea să te trezești în timpul nopții din cauza notificărilor sau a sunetelor. Acest lucru poate duce la fragmentarea somnului și la o calitate mai scăzută a acestuia. De asemenea, conținutul stimulant, precum știrile sau mesajele de lucru, poate genera stres și anxietate, afectând astfel calitatea somnului.

Intimitate și securitate: Păstrând telefonul în apropierea patului, există riscul ca alții să aibă acces la informațiile tale personale în cazul în care pierzi telefonul sau dacă este furat.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot