Iarna. Curiozități despre iarnă

18.11.2021
Iarna. Curiozități despre iarnă

Iarna, cel mai rece anotimp al anului, este în zona temperat continentală între toamnă și primăvară. Este asociat cu temperaturi scăzute și vreme mohorâtă, dar acestea depind de locație. Cu cât o zonă se află mai departe de Ecuator, cu atât se confruntă cu temperaturi mai reci.

Temperaturile din regiunile ecuatoriale rămân relativ constante, în ciuda anotimpurilor schimbătoare. Acest lucru se datorează faptului că, datorită curbei Pământului, zonele ecuatoriale primesc mai multă lumină solară.

Iarna astronomică, ceea ce majoritatea oamenilor consideră că este iarnă, este definită de poziția Pământului în jurul Soarelui și variază de la solstițiul de iarnă până la echinocțiul de primăvară. Solstițiul de iarnă marchează momentul în care Soarele trece direct peste ecuator. În emisfera nordică cade în jurul datei de 21 decembrie, iar în emisfera sudică are loc în jurul datei de 21 iunie.

Cu toate acestea, atunci când se înregistrează și se compară datele climatice, este important să existe date stabilite care să poată fi comparate și, din acest motiv, se folosește o dată fixă ​​de 1 decembrie pentru a marca începutul iernii meteorologice.

Iarna. Curiozități despre iarnă

Care este diferența dintre ploaie înghețată și lapoviță

Ploaia înghețată și lapovița pot avea efecte înfricoșătoare asupra condițiilor de trafic, dar formațiunile lor diferă. Ambele tipuri de precipitații apar atunci când ploaia formată în aer cald de pe cer trece printr-un strat de aer rece lângă pământ.

Straturile mai groase de aer rece creează lapoviță, o formă mai densă de apă care este semiînghețată în momentul în care ajunge pe Pământ. Straturile mai subțiri nu dau ploii suficient timp pentru a îngheța până când atinge suprafața pământului, apoi formează un strat subțire de gheață oriunde cade.

Unii reni care trăiesc deasupra Cercului polar trăiesc în întuneric complet câteva săptămâni pe an. Pentru a se adapta la aceasta, o mică zonă de țesut din spatele retinei numită tapetum lucidum își schimbă culoarea de la o culoare aurie în lunile de vară la albastră în timpul iernii. Acest lucru permite ochilor renului să detecteze lumina ultravioletă și să vadă în întuneric.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot