Mai e codrul frate cu românul? În cât timp crește un copac dacă îl plantezi astăzi?

25.05.2020
Mai e codrul frate cu românul? În cât timp crește un copac dacă îl plantezi astăzi?

În cât timp crește un copac? Natura este cea care dă viață. Omul trăiește doar fiindcă natura îi permite. Spațiul înconjurător trebuie să fie cât mai verde, numai în acest fel putem ca viața să existe și specia să se perpetueze. De mii de ani, omul s-a aflat într-o comuniune mai mare sau mai mică cu mediul înconjurător.

Din nefericire, de-a lungul vremii, milioane de copaci au fost tăiați și în locul lor fie s-au ridicat clădiri, fie a rămas teren viran. Dacă în țările occidentale natura este ceva sfânt, la noi, natura nu a fost deloc respectată în ultimii 30 de ani. Tăierile ilegale de pădure a fost „sport național”, iar spațiile verzi din orașe au fost distruse. Cu toate acestea, se poate vedea că, în ultima perioadă, începe să existe și la noi o aplicare către natură și tot ceea ce este verde. Codrul reîncepe să fie frate cu românul.

De exemplu, dacă plantezi un stejar, astăzi, acesta va ajunge la maturitate în 50 de ani. Cel mai bătrân stejar din România are aproape 900 de ani și se află în Cajvana, Suceava și este și cel mai bătrân stejar din sud-estul Europei. Totodată, un copac care produce foarte mult oxigen este platanul și ajunge și el la maturitate într-o perioadă cuprinsă între 20 și 50 de ani.

Tuia este unul dintre copacii care crește foarte repede. De exemplu, tuia poate crește și un metru în înălțime într-un singur an. Ulmul, teiul și salcia cresc aproximativ 2-3 metri pe an. De aceea, este necesar să respectăm natura și să plantăm câți mai mulți copaci pentru urmașii noștri.

Cât oxigen produce un copac?

Trebuie specificat că fără existența copacilor, oamenii nu ar avea oxigen și nu ar putea trăi. O persoană adultă inspiră aproximativ 7-8 litri de aer pe minut, iar pe an, aproximativ 11.000 de litri de oxigen. Aerul care este inspirat conține 20% oxigen, iar aerul care este expirat conține 15% oxigen, astfel încât aproximativ 5 % din volumul de aer, care se consumă în fiecare respirație, este transformat în bioxid de carbon. Drept urmare, un om consumă 550 de litri de oxigen pur pe zi, circa 19 metri cubi.

Un copac destul de mare de 50 cm diametru și o înălțime aproximativă de 30-40 de metri produce aproximativ 92 de litri de oxigen pur pe zi, oferindu-i unui om circa 14% din consumul zilnic. Așadar, într-un spațiu închis, un om ar avea nevoie de șapte copaci pentru a supraviețui.

Ziua Mondială a Mediului

În fiecare an, pe 5 iunie oamenii sărbătoresc Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător. Ea a fost instituită în anul 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pentru celebrarea Conferinței „Ecologia Umană” de la Stockholm. În felul acesta, omenirea conștientizează importanța naturii în supraviețuirea speciei umane.

Foto: descoperalocuri.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot