În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?

02.04.2025
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?

În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă.

Ideea de a lega Marea Marmara de Marea Neagră printr-un canal a fost discutată pentru prima dată în 2011 și readusă în discuție în anul 2018. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan își dorește un canal care să preia din traficul naval din Strâmtoarea Bosfor.

Liderul turc este de părere că noul canal va da naştere la noi oraşe de-a lungul rutei şi va crea mii de locuri de muncă. De cealaltă parte, există voci care afirmă că noul canal l îi va afecta pe contribuabili, va aduce prejudicii mediului şi va încălca Convenţia de la Montreux care reglementează navigaţia prin strâmtoarea Bosfor.

Președintele turc a spus că Ankara nu va părăsi Convenţia de la Montreux, din 1936, pentru că navele militare vor putea utiliza noul canal.

Primarul oraşului Istanbul, Ekrem Imamoglu, un oponent al lui Erdogan susține că noua construcție implică riscuri pentru mediu şi infrastructură.

Potrivit edilului, construcţia unui asemenea canal riscă să diminueze accesul la apă potabilă pentru cei 16 milioane de locuitori ai Istanbulului. Un alt argument invocat de adversarii acestui proiect este că el nu-şi justifică utilitatea în condiţiile în care traficul maritim prin Bosfor a scăzut constant în ultimul deceniu.

Dacă acest canal va fi dus la bun sfârșit, cel mai probabil, o parte a orașului Istanbul va deveni o insulă și va fi cuprinsă între acest canal și strâmtoarea Bosfor.

Edilul, arestat în luna februarie

Primarul Istanbulului Ekrem Imamoglu și lider al Opozitiei a fost arestat în luna martie, împreuna cu alte aproximativ 100 de persoane, pentru acuzatii de coruptie. Ekrem Imamoglu urma sa-si anunte candidatura la presedintia Turciei, pentru alegerile din 2028 și, conform sondajelor, ar fi fost favorit.

De atunci, sute de mii de turci (după unele surse chiar milioane) protestează în fiecare zi la Istanbul și în marile orașe (Ankara, Izmir, etc.). Mai multe drumuri au fost închise, unele platforme de social media au fost restricționate

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
Care coduri bonus sunt cele mai avantajoase pentru jucători
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot