E adevărat că în perioada interbelică țăranii români dormeau cu animalele în casă?

14.04.2021
E adevărat că în perioada interbelică țăranii români dormeau cu animalele în casă?

Românii au fost dintotdeauna un popor de oameni harnici, muncitori, puțin educați, specializați mai ales în muncile agricole și în crescutul animalelor. În perioada interbelică, românii au fost nevoiți să se adapteze condițiilor dificile și, mai ales, crizei economice. Erau puțini cei care locuiau la oraș, viața fiind preponderent rurală. Mai mult de jumatate din populaţia României era analfabetă. Mulți dintre români erau atât de săraci încât, pe perioada iernii, dormeau în casă cu animalele.

Între 1918 și 1945 erau puțin românii care aveau fânar, o construcţie din lemn, acoperită, în care se depozita nutreţul pentru vite sau un grajd acoperit pentru animale. Nici casele țăranilor români nu erau prea comode și mulți români dormeau pe jos, pe rogojini din papură. Aceștia dormeau câte 8-10 într-o singură cameră, în maxim două paturi.

Țăranii aveau prostul obicei de a adăposti şi unele dintre animalele din gospodăria lor: viţei, miei, purcei abia născuţi şi cloştile care îşi aveau cuibul sub pat pentru ca acestea să nu înfrunte gerul.

Românii nu se spălau și nu luau medicamente

Starea de igienă, sănătate şi alimentaţie a ţăranului a cunoscut în perioada interbelică o reală îmbunătăţire faţă de începutul secolului, dar chiar și așa românii au rămas la coada Europei. Medicamentele erau o raritate în satele mioritice. Copiii care ajungeau la vârsta de 18 ani erau în număr mic, mulți murind de la vârsta fragede.  Pământul se lucra cu ajutorul plugului de fier sau lemn, deși Europa începuse să se industrializeze.

Statul român a făcut reale eforturi financiare pentru a-i ajuta pe ţărani să traverseze criza economică din 1929-1933. Cu toate astea, mulți țărani, dezamăgiți de prețul mic al produselor muncite, au luat calea orașelor pentru a practica activități necalificate, scrie romania-actualitati.ro.

Țăranul român interbelic, obsedat de pământ

Asemeni personajului Ion din romanul lui Liviu Rebreanu, țăranul român din perioada interbelică a fost obsedat de deţinerea de suprafeţe mai mari de pământ şi la bani. În acestea țăranul român găsea puterea socială și rațiunea de a exista.

Foto: azopan.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot