La Orșova, pe malul Dunării, se găsește cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Aceasta îl reprezintă pe Decebal, are o înălțime de 55 de metri și este mai mare decât Statuia Libertății din SUA care are o înălțime de doar 46 de metri (fără soclu). Totuși, cine a fost în spatele proiectului care a costat bani grei?
Sculptarea chipului regelui Decebal s-a desfășurat pe timp de zece ani și 12 persoane au lucrat la realizarea lui. Ideea construirii statuiei i-a aparținut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan. Sculptura a început în 1994 și a fost finalizată zece ani mai târziu. Șeful lucrărilor a fost sculptorul român Florin Cotarcea.
Sub capul lui Decebal a fost săpată în stâncă o inscripție în latină: „DECEBALUS REX – DRAGAN FECIT”. În traducere, aceasta înseamnă („Regele Decebal – făcută de Drăgan”). Cine a fost Iosif Constantin Drăgan, cel care în anii 2000 era cel mai bogat român?
Iosif Constantin Drăgan a fost un miliardar pasionat de istorie. În anii 2000, omul de afaceri care trăise cea mai mare parte a vieții în Occident se număra printre cei mai bogați români, cu o avere estimată la peste 1,5 miliarde de dolari.
Avuția sa își avea originile în afacerile cu petrol și gaze exportate din România în Italia, țara în care se mutase la începutul anilor 1940. Au existat zvonuri potrivit cărora Iosif Constantin Drăgan ar fi fost trezorierul Mişcării Legionare.
Omul de afaceri Iosf Constantin Drăgan a revenit în România la începutul anilor ’70 când a devenit un apropiat al lui Nicolae Ceaușescu. Se pare că pentru proiectul de la Orșova ar fi cheltuit peste 1 milion de dolari. Șeful lucrărilor a fost sculptorul român Florin Cotarcea.
Iosif Constantin Drăgan a murit în anul 2008, la vârsta de 91 de ani, în reședința sa din Palma de Mallorca (Spania).
Decebal a condus Dacia între anii 87 și 106. Aceasta a fost perioada de maximă înflorire a regatului dac, cu toate că dacii au purtat mai multe războaie cu Imperiul Roman. Sub domnia lui Decebal, regatul Daciei se întindea în Transilvania, Banat, Oltenia, centrul și sudul Moldovei.
În anul 106, romanii au reușit să cucerească capitala provinciei dacice, Sarmizegetusa Regia. Decebal nu a suportat să ajungă prizonier la romani și s-a sinucis.