Înșală sau înșeală? Cum este corect?

06.08.2021
Înșală sau înșeală? Cum este corect?

Una dintre cele mai frecvente greșeli gramaticale din limba română pe care o fac unii oameni în scriere este folosirea lui înșeală în loc de înșală.

În limba română există o mulțime de „capcane” care îi face pe unii români să se oprească pentru câteva secunde ca să verifice dacă au scris corect unele cuvinte și, astfel, să nu se facă de râs.

Cum se scrie corect: înșală sau înșeală?

Puțini sunt românii care folosesc forma corectă a verbului a (se) înșela. Forma corectă la indicativ prezent persoana a treia singular şi plural a verbului a înșela este înșală, nicidecum înșeală.

Această greșeală este generată în primul rând de conjugarea verbului a (se) înșela, care prezintă câteva particularități.

Cu toate că este corect să spunem și să scriem eu înșel, tu înșeli, noi înșelăm, voi înșelați, la persoana a treia singular și plural (ea, ea, ei și ele) forma corectă este înșală, nicidecum înșeală.

Modificarea intervine din cauza unei reguli fonetice a limbii române care este legată de rădăcina verbelor. Această regulă spune că, dacă înăuntrul rădăcinii unui verb se află un „ș” sau un „j”, atunci terminația lor va fi „a”, nu cu „ea”.

Exemple de propoziții cu verbul a (se) înșela:

Maria a aflat ca Ion o înșală.

Andrei ne înşală aşteptările.

Înşală-te, n-ar fi pentru prima oară!

La fel stau lucrurile și în cazul verbului a (se) așeza. Forma corectă de indicativ prezent persoana a treia singular şi plural a verbului a (se) așeza este așază, în nici un caz așează.

Exemple de propoziții cu verbul a (se) așeza:

Alexandra se aşază în bancă fără zgomot.

Așază-te mai repede și lasă vorba!

După ce culeg strugurii, țăranii îi așază în lăzi.

De reținut: Atât verbul a (se) înșela, cât și verbul a (se) aşeza se conjugă la fel la timpul prezent, persoana a III-a, singular și plural, după cum urmează:

el/ea (se) înșală/aşază;

ei/ele (se) înșală/aşază.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot