Invenții absurde care sunt mai utile decât ne-am putea imagina

27.12.2021
Invenții absurde care sunt mai utile decât ne-am putea imagina

Inventatorii au modelat lumea așa cum o cunoaștem noi. Fără aceste invenții,  viețile noastre ar fi aproape de nerecunoscut. De-a lungul anilor, oamenii de știință au visat tot felul de idei ciudate și intrigante.

S-ar putea să pară ridicole la prima vedere, dar multe dintre acestea sunt mai la îndemână decât ne-am fi putut imagina.

Invenții absurde care sunt mai utile decât ne-am putea imagina

Airbag-uri pentru smartphone-uri. Smartphone-urile pot fi lucruri foarte delicate. O ciocnire sau cădere urâtă pe podea este suficientă pentru ca ecranul să devină o pânză densă de crăpături și zgârieturi.

Dar în iulie 2018, un student german în vârstă de 25 de ani a dezvăluit o invenție despre care a susținut că ar face ca ecranele sparte să treacă de domeniul trecutului. Philip Frenzel de la Universitatea Aalen și-a descris dispozitivul ca un „airbag mobil”, dar este mult mai sofisticat decât atât. Folosește o tehnică cunoscută sub denumirea de amortizare activă pentru a proteja smartphone-urile în timp ce acestea cad pe pământ.

Frenzel a inventat o husă pentru telefon cu opt picioare curbate atașate, câte două la fiecare colț. Picioarele sunt prinse în carcasă pentru utilizare normală, dar intră în acțiune dacă telefonul este scăpat pentru a reduce impactul cu podeaua. Una dintre principalele diferențe dintre carcasa lui Frenzel și airbag-urile auto este că airbagurile pot fi folosite o singură dată, în timp ce picioarele de protecție împotriva accidentelor pot fi folosite din nou și din nou. Ideal pentru utilizatorii de smartphone-uri mai puțin atenți.

Deși există încă câteva defecte care trebuie remediate, Frenzel a câștigat un premiu de la Societatea Germană de Mecatronică pentru munca sa remarcabilă.

Superglue reversibil. Superglue-ul reversibil este mult mai util decât ne putem imagina. De obicei, lipiciurile puternice precum superglue sunt imposibil de îndepărtat odată ce au fost lipite. Lipiciurile reversibile, pe de altă parte, sunt adesea slabe și apoase.

Deci, există cu siguranță un decalaj pe piață pentru un lipici puternic care nu este permanent. Dar cum creezi o astfel de substanță? Ei bine, o echipă de cercetători a găsit inspirație într-un loc puțin probabil: mucusul de melc.

Da, oricât de ciudat sună, oamenii de știință au creat adeziv care se comportă ca epifragma melcului. Epifragma este materialul care permite melcilor să se lipească de suprafețe dificile, cum ar fi stâncile. Membrana temporară este făcută din mucus uscat, iar cheia aderenței sale reversibile este capacitatea sa de a bloca umiditatea. Adezivul oamenilor de știință funcționează într-un mod similar.

Când substanța este hidratată, este moale și se adaptează ușor la contururile suprafeței țintă. Dar pe măsură ce se usucă, se blochează la loc ca un superglue. Se presupune că adezivul inovator este suficient de puternic pentru a susține greutatea unei persoane.

Detector de mirosuri corporale

O companie din Japonia a inventat un dispozitiv care detectează mirosul corporal, avertizându-și utilizatorii atunci când au nevoie de deodorant. ES-100 al lui Tanita, dezvăluit pentru prima dată în 2018, funcționează ca un etilotest.

Dar, în loc de băutură, detectează substanțele chimice care creează mirosuri urâte în jurul axilelor și în alte zone de transpirație ale corpului. Gadgetul japonez conține un braț rabatabil pe care utilizatorul îl plasează în apropierea părții corpului care poate urât mirositoare. După aproximativ zece secunde, ES-100 răspunde cu un scor între unu și zece. Cu cât scorul este mai mare, cu atât mirosul este mai neplăcut.

Cameră de dimensiunea sării. Oamenii de știință de la Universitatea Princeton din New Jersey au venit cu o cameră nu mai mare decât un grăunte de sare. Dispozitivul lor microscopic a fost creat folosind tehnologia metasuprafeței.

Este alcătuit dintr-o peliculă subțire de nitrură de siliciu acoperită în 1,6 milioane de cilindri mici. Acest design îi permite să capteze imagini pline de culoare cu detalii spectaculoase. Se spune că dispozitivul mic este la fel de bun ca o cameră obișnuită, de doar jumătate de milion de ori mai mic.

https://www.youtube.com/watch?v=ObDfBBjBrsY

Unul dintre cele mai impresionante lucruri despre instrument este modul în care își echilibrează hardware-ul complex cu software-ul AI complex. Camera folosește algoritmi de învățare automată pentru a îmbunătăți claritatea imaginilor sale. Dar nu trebuie să se oprească aici. Oamenii de știință speră că într-o zi acești algoritmi ar putea fi îmbunătățiți pentru a detecta și identifica obiecte. Ar putea fi folosit, de exemplu, pentru a găsi semne de boală în interiorul corpului uman.

Mai trebuie să se lucreze înainte ca aceste camere minuscule să poată fi puse în vânzare. Dar inventatorii sunt încrezători că, odată ce proiectul este terminat, nu ar trebui să fie prea dificil de produs la scară de masă.

Plastic ecologic fabricat din spermă de pește. Există diferite moduri prin care putem face plastic, dar foarte puține dintre ele implică spermă de pește. Asta până de curând. În 2021, cercetătorii din China au dezvăluit un nou tip de bioplastic ecologic.

Ei susțin că emite cu 97% mai puțin carbon în procesul său de fabricație decât plasticul obișnuit din polistiren, un real impuls pentru planetă. Captura? Este făcut din spermă de somon. Pentru a face această substanță neobișnuită, două fire de ADN de somon trebuie amestecate cu o substanță chimică găsită în uleiul vegetal.

Aceasta produce un fluid vâscos cunoscut sub numele de hidrogel. Hidrogelul este apoi liofilizat și turnat în formă prin procesul de sudare acvatică. Echipa a făcut deja piese de puzzle, o ceașcă și un model ADN din plasticul lor pe bază de proteine. Materialele plastice pe bază de petrol se descompun de-a lungul a sute de ani, adesea purtând în gropile de gunoi sau aruncate în incineratoare.

Dar oamenii de știință spun că bioplasticul curajos poate fi reciclat cu ușurință prin adăugarea de enzime care digeră ADN-ul. De asemenea, poate fi transformat înapoi în hidrogel prin scufundarea lui în apă.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot