Istoria puiului Tikka Masala, un preparat indian tradițional

11.01.2023
Istoria puiului Tikka Masala, un preparat indian tradițional

Mâncarea indiană este foarte apreciată peste tot în lume, fiindcă are foarte multe arome. Bucătăria din această parte a lumii folosește tot felul de ingrediente, drept pentru care gustul de sărat se amestecă cu cel de dulce sau acrișor, creând o adevărată explozie de arome pe papilele gustative.

Printre preparatele culinare tradiționale indiene se numără și puiul Tikka Masala. Această mâncare este atât de apreciată la nivel mondial încât a ajuns să fie consumată peste tot în lume. Trebuie precizat că termenul „tikka” înseamnă „bucăți mici de carne”, într-un dialect al limbii indiene, iar „masala” semnifică „amestec”.

Istoria puiului Tikka Masala

Această mâncare tradițională este preferată de toți indienii de mai bine de 5.000 de ani de când a fost inventată. Inițial, puiul a fost preparat, în timpul Imperiului Mongol, cu bucăți mari de carne, însă de frică să nu se înece împăratul Babur, aghiotanții i-au cerut bucătarului să taie carnea în bucăți mici. De aici, preparatul culinar a evoluat odată cu trecerea timpului, scrie thecolonialrestaurant.com.au.

Cu toate acestea, britanicii susțin că preparatul culinar a fost inventat de un bucătar din Marea Britanie, Ali Ahmed Aslam, născut în Bangladesh, administratorul restaurantului Shish Mahal din Glasgow. Povestea spune că acesta suferă de ulcer și nu putea să consume mâncare tradițională indiană, fiindcă era picantă, astfel că el a combinat anumite ingrediente până a ajuns la celebrul preparat Tikka Masala.

În anul 2001, Guvernul britanic a încercat să transforme puiul Tikka Masala în mâncare tradițională britanică, deoarece este mâncarea preferată a celor mai mulți oameni din Marea Britanie. Din păcate pentru ei, inițiativa nu a fost susținută așa cum a trebuit, astfel că preparatul culinar a rămas o mâncare tradițională indiană.

Cea mai bună rețetă de pui Tikka Masala

De-a lungul timpului, preparatul tradițional indian a suferit multe modificări, oamenii ajungând să pună în loc de carne de pui fructe de mare sau carne de vită. Preparatul original presupune ca puiul dezosat să stea la marinat și să fie adăugate mai multe ingrediente, printre care ardei iute, cuișoare, turmeric și boia.

Iată în filmulețul de mai jos cum se prepară puiul Tikka Masala!

Foto: delish.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot