Atunci când ne planificăm o vacanță încercăm să aflăm cât mai multe lucruri interesante despre țara pe care urmează să o vizităm. Italia este destinația preferată a turiștilor din întreaga lume datorită istoriei, culturii, dar și a preparatelor sale delicioase.
Italia nu înseamnă doar pizza, paste, cafea, gelato, ci mult mai mult. Deși s-ar părea că oriunde ar merge în Italia, turiștii pot găsi cu ușurință pizza, paste sau cappuccino, ei bine, nu este chiar așa. Italienii sunt foarte tradiționali când vine vorba de ce, când și cum să mănânce și să bea. Și, în mod surprinzător, unele dintre cele mai populare alimente și băuturi „italiene” din întreaga lume nu vor fi găsite nicăieri în meniu în Italia.
Pizza modernă a fost inventată în Napoli la începutul secolului al XIX-lea. Tot acolo a fost inventată pizza Margherita, când pizzarul Raffaele Esposito a făcut o pizza simplă pentru regina Italiei, Regina Margherita. A făcut o pizza în culorile steagului italian cu mozzarella pentru alb, roșii pentru roșu și busuioc pentru verde.
Tiramisu este un desert foarte cunoscut și se poate găsi în multe țări din lume.
Acest produs de patiserie este relativ nou, spre deosebire de unele deserturi italiene clasice, cum ar fi sfogliatelle sau cannoli. A fost preparat pentru prima dată în 1960 în Italia și s-a răspândit rapid în lumea modernă. Originile sunt încă neclare, dar tiramisu provine fie din regiunea Veneto , fie din regiunea Friuli Venezia Giulia.
Pastele fac și ele parte din categoria „mâncăruri italiene adorate” atât de localnici, cât și de cei din afara granițelor. Se presupune că, în medie, un italian mănâncă 23 kg de paste în fiecare an, cam atât de mult sunt iubite. Acest lucru nu este o surpriză, având în vedere consumul mediu de paste în Italia. Mulți italieni mănâncă paste o dată pe zi, iar acestea fac parte din aportul zilnic de alimente.
Pâinea cu usturoi este adesea asociată cu cultura italiană. Aceasta se poate întâlni în meniul oricărui local din afara Italiei, în special la pizzerii, însă nicăieri în Italia.
Cappuccino, macchiato, frappucino? Delicioase, însă nu și pentru italieni. Cu siguranță, ei nu își beau cafeaua sub această formă. Italienii beau în mare parte espresso, un mic shot de cafea. Cafeaua cu lapte este comandată doar dimineața la micul dejun.
Roșiile și sosul de roșii sunt un element de bază al bucătăriei italiene. Dar ele au apărut în Italia abia în 1548, în Toscana. Roșia este originară din America și a fost adusă înapoi de exploratorii europeni în secolul al XVI-lea. Abia în secolul al XVIII-lea roșia a devenit populară în Italia și a fost folosită pentru prima dată ca sos de roșii în paste la începutul anilor 1800.
Spaghetele și chiftelele sunt o masă asociată tradițional cu Italia. Doar că nu este un fel de mâncare tipic italian. În Italia, singurele chifteluțe sunt polpettele, dar sunt foarte mici și se mănâncă ca gustare sau cu supă, niciodată cu paste.
Spaghetele și chiftelele au fost create de imigranții italieni din SUA, care au văzut o creștere a puterii de cumpărare și au cumpărat mai multă carne de vită, creând chifteluțe masive și mâncându-le ca asociere cu paste.
În multe țări din lume, pâinea este văzută ca un aperitiv. Când chelnerul aduce pâinea și apa, mulți încep să mănânce pâinea în timp ce așteaptă mâncarea. Ei bine, în Italia pâinea nu este un aperitiv; se folosește la sfârșitul mesei, pentru a șterge sosul din farfurie. Această tradiție este cunoscută sub numele de „Fare la scarpetta” în italiană.
Antipasto înseamnă literalmente „înainte de masă” în italiană; antipasti este forma de plural a cuvântului antipasto. Farfuriile de antipasto sunt realizate dintr-o mare varietate de alimente reci: felii de carne, măsline, ciuperci, legume în ulei și câteva brânzeturi. Acesta este aperitivul tipic din orice restaurant din Italia.
Deși sună italienesc, pizza cu pepperoni nu este din Italia. Pepperoni înseamnă ardei gras în limba italiană, iar dacă cere cineva la o pizzerie din Italia așa ceva, sigur se chelnerii se vor uita ciudat. Potrivit Huffington Post, aceeași reacție o pot avea și dacă ceri celebra pizza hawaiană… La ei nu este deloc celebră 🙂
Unii dintre noi aleg salată ca garnitură la un fel principal. Ei bine, în Italia, salata este de obicei servită după masa principală. Salata este acoperită cu ulei de măsline și oțet și este menită să ajute digestia după masă.
Potrivit multor medici nutriționiști, micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei. Italienii sunt în dezacord cu ei, astfel că la micul dejun consumă o cafea și un croissant, clasicul „caffè e cornetto”.
Înainte de a mânca, este politicos ca cei de la masă să spună „Buon Appetito”, care înseamnă „bucurați-vă de mâncare”. Dacă toți de la masă mănâncă răspund și ei la fel, dacă nu, spun doar „Grazie”, adică „Mulțumesc”.
Spaghete, lasagna, tagliatelle, penne, gnocchi si farfalle. Ei bine, pe astea le cunoaștem cu toții, însă sunt 350 de tipuri de paste. Iată câteva dintre acestea: garganelli, cavatappi, mafalde și perciatelli.
Vinul a făcut întotdeauna parte din mesele bune în Italia, iar producția de vin este unul dintre principalele sectoare economice ale țării. Băutura este produsă în fiecare regiune a Italiei, ceea ce face ca Italia să fie cel mai mare producător de vin din lume, înaintea Franței și Spaniei.
În total, 7,56 miliarde de sticle de vin au fost produse în Italia în 2018. Dacă ÎNTREAGA populație a Italiei ar consuma o sticlă în fiecare zi, acestea le-ar ajunge doar 4 luni!
O altă curiozitate inedită este legată de celebra și gustoasa salată Caesar. Deși numele său sună ca și cum ar proveni din Italia, ei bine, nu este deloc așa. Provine din Mexic, dar a fost creată de un italian care lucra ca bucătar în restaurantul său din Tijuana. Se spune că, la un moment dat, era foarte aglomerat restaurantul și bucătarul Caesar Cardini nu mai avea resursele necesare pentru preparate. Prin urmare a fost nevoit să facă din ce avea și a creat salata Caesar: frunze întregi de salată verde, ulei de măsline și ouă.
Ultima dintre aceste curiozități este legată de linte. Italienii mănâncă linte la cina de Anul Nou. Aceasta este rotundă, la fel ca monedele, iar consumul de linte se crede că va aduce prosperitate pentru anul care vine.
Foto: Depositphotos.com