Pe Tiktok a apărut un video în care Piedone, șef ANPC, întreabă managerul unui restaurant KFC de când nu au mai schimbat uleiul iar managerul îi răspude nonșalant că de două săptămâni. Scandalul a stârnit reacții pe toate platformele și i-a făcut pe consumatorii KFC să se întrebe dacă acest lucru este sigur.
Dacă acasă prăjim de mai multe ori în același ulei, acesta începe să se înnegrească. De ce la KFC, locul unde este schimbat la 2 săptămâni, nu se întâmplă acest lucru?
La KFC, uleiul se schimbă conform procedurilor interne la două săptămâni. Totuși, acesta se filtrează continuu și nu se schimbă la un anumit interval de timp, ci la gradul de uzură.
Managerii de la KFC și Mc Donald’s au proceduri strice și testere pentru ulei pe care le bagă periodic în ulei. Atunci când uzura trece de 24%, este un semn clar că uleiul trebuie schimbat.
Un blogger a explicat de ce nu este relevantă perioada, ci gradul de uzură al uleiului.
„Acum… adevărul este undeva la mijloc. Nu vreau să iau apărarea KFC, îi las pe influencerii lor plătiți regește să vedem dacă sunt în stare (și dacă vor, nefiind un buget la mijloc) să explice chestiunea asta”, a scris bloggerul pe revoblog.ro.
Acesta a continuat: „Chiar dacă KFC ar avea proceduri stricte, nu cred că stă nimeni să verifice la sânge managerii dacă nu cumva folosesc “scurtături” pentru a îndeplini KPI-urile setate de la centru. Când am fost eu, ei erau pregătiți pentru vizită. Când a fost Piedone i-a luat ca din oală și sunt convins că s-a dus la pont. Sunt convins că ANPC știe de toate practicile marilor comercianți. Pentru mine ar fi avut mai multă relevanță acel video dacă ar fi băgat acel tester în ulei și testerul ar fi arătat uzură 300%”.
Acest lucru este confirmat și pe platforma reddit.com de un manager al KFC: „De obicei, urmărim la fiecare două săptămâni. Verifică cu un termometru dacă variază densitatea uleiului care se arde în timp”.
Pentru a prelungi viața uleiului, prăjește separat în el produsele de natură animală, precum puiul sau peștele, de cele de natură vegetală, precum cartofii.
Tot la această categorie intră și gogoșile. Uleiul folosit pentru produse animale va fi mai des schimbat decât celălalt, cum ar fi după 4 utilizări.
Pentru cartofii prăjiți, însă, poți să îl folosești și până pe la 8 dăți. Atenție, este important ca uleiul să fie strecurat după fiecare utilizare.
@cristianpopescupiedone #cristianpopescupiedone #anpc #piedoneanpc ♬ A sad solo piano song emotional, sad – Sound Production Gin