La ce ore trebuie luate prima și ultima masă a zilei?

21.12.2023
La ce ore trebuie luate prima și ultima masă a zilei?

În era informațională în care ne confruntăm cu o avalanșă de informații despre alimentație, un nou studiu subliniază importanța momentului în care ne servim mesele. Nu doar ce mâncăm, dar și când mâncăm pare să joace un rol crucial în sănătatea inimii noastre, conform unei investigații recente.

Cele mai bune ore de mâncat

Potrivit ultimelor studii ale cercetătorilor din domeniul sănătății, întârzierea micului dejun poate avea consecințe negative semnificative asupra sănătății cardiovasculare. Mai exact, cu fiecare oră de amânare a primei mese, pericolul de a dezvolta afecțiuni cardiace crește cu 6%. Acest risc este amplificat și de orele târzii la care consumăm cina. De exemplu, mâncatul la ora 21 se asociază cu un risc crescut de boli cerebrovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral, cu 28%.

Trebuie precizat că aceste descoperiri nu sunt izolate. O analiză anterioară, publicată în jurnalul Cell Metabolism, subliniază că mâncatul târziu perturbă diverse procese fiziologice. Aceasta include modificarea modului în care organismul nostru stochează grăsimile și duce la scăderea nivelului de energie disponibilă dimineața. Rezultatele indică o legătură între mâncatul nocturn și riscul crescut de obezitate, precum și alte complicații de sănătate.

Fructele și legumele sunt cele mai sănătoase

Dar cum arată o alimentație ideală în acest context? Conform unor cercetări extinse, dietele bazate pe fructe și legume sunt în prim-plan în ceea ce privește promovarea unei sănătăți optime. Un studiu, care a implicat peste 113.000 de participanți, a relevat că un aport crescut de fructe și legume, combinat cu o reducere a produselor de origine animală, poate diminua riscul de diabet de tip 2 cu 24%. Această protecție este observată chiar și în cazul indivizilor cu o predispoziție genetică pentru această afecțiune.

În plus, cercetări recente desfășurate de Universitatea Stanford, focalizate pe gemeni identici, au demonstrat că dietele bazate pe plante au potențialul de a îmbunătăți markerii de sănătate cardiovasculară mai eficient decât mesele care includ produse de origine animală, potrivit yahoo.com.

În concluzie, pentru a ne menține inima și organismul într-o formă optimă, nu doar compoziția dietei noastre contează, ci și momentul în care decidem să mâncăm. Alegerea unei abordări echilibrate și a unui program regulat de mese poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea noastră pe termen lung.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot