La ce temperatură trebuie setate frigiderul și congelatorul?

de: Sorin Florea
06 04. 2020
mancare

În ziua de astăzi oamenii fac risipă de mâncare. Aceștia cumpără foarte multe alimente pe care le stochează, iar după o perioadă le aruncă. Frigiderul și congelatorul sunt pline cu produse. Conform ultimelor statistici, fiecare om irosește în medie 353 grame de hrană pe zi.

Temperatura frigider

Pentru ca produsele să fie proaspete o perioadă cât mai îndelungată, atât frigiderul că și congelatorul trebuie setate la temperatura potrivită. De cele mai multe ori, când cineva își achiziționează un frigider îl lasă setat așa cum este el din fabrică. Acest lucru este bine, însă nu întotdeauna.

Așadar, temperatura optimă a frigiderului diferă în funcție de sezon, însă ea trebuie cuprinsă între 0 și 5 grade Celsius. Pe timp de vară, este bine ca temperatura din frigider să fie mai scăzută cu 1-2 grade Celsius decât iarna. Cu toate acestea, ea trebuie menținută în intervalul 0-5 grade Celsius.

Pentru ca produsele să fie proaspete o perioadă cât mai îndelungată, este indicat ca acestea să fie la temperatura camerei înainte să fie introduse în frigider. Totodată, alimentele trebuie depozitate în zonele corecte ale frigiderului. Ar trebui să păstrați produsele lactate, carnea gătită, resturile și mâncarea ambalată pe rafturile superioare și medii ale frigiderului. Raftul inferior ar trebui rezervat pentru carne, păsări de curte și fructe de mare, cu sertarele ce depozitează fructe, legume, salate.

Care este temperatura ideală pentru congelator?

În ceea ce privește congelatorul, temperatura ideală este de minus -18 grade Celsius. Multe dintre congelatoare permit setarea temperaturii între minus -20 și -14 grade Celsius. Această temperatură asigură o eficiență maximă de răcire și un consum optim de energie.

Trebuie specificat că, bacteriile se dezvoltă cel mai bine între 10 și 60 de grade Celsius. De aceea este indicat să verificați, din când în când, temperatura atât a frigiderului cât și a congelatorului. Toate alimentele au o perioadă de valabilitate, iar dacă sunt stocate în condiții optime își mențin prospețimea.

De ce frigiderul are lumină interioară, dar congelatorul nu?

În ceea ce privește motivele pentru care o mulțime de congelatoare nu au o lumină interioară, există o varietate de teorii. Și totuși, una este cea mai plauzibilă.

„Totul se reduce la costuri și caracteristici. Deși, aparent nu este foarte costisitor un dispozitiv de iluminare în plus în congelator, producătorii vor să economisească fiecare dolar. Totodată, studiile au arătat că oamenii nu deschid congelatorul la fel de des ca frigiderul”, explică Ed Dougherty, un cunoscut tehnician de frigidere.

Acesta adaugă: „În plus, când deschid ușa de la congelator, oamenii știu exact ceea ce caută, iar în 90% din cazuri, congelatorul este deschis pe lumina zilei”.

Foto: Gustarte.ro