Când auzim cuvântul „lavandă”, s-ar putea să ne gândim imediat la o plantă frumoasă de culoare mov-albăstruie și la mirosul inconfundabil. Dar această plantă reprezintă mai mult decât culoarea ei. În țara noastră mai este cunoscută sub denumirea de „levănțică”.
Lavanda este o plantă cu flori din familia mentelor, care este ușor identificată prin parfumul său floral dulce. Se crede că este originară din Marea Mediterană, Orientul Mijlociu și India, cu o istorie datând din 2.500 de ani.
În antichitate, lavanda era folosită ca plantă sfântă. În plus, a fost adesea folosită pentru a împrospăta și conferi un miros ușor unei varietăți de obiecte personale, cum ar fi hainele.
Astăzi, lavanda este mai mult decât o plantă parfumată. După cum se dovedește, această plantă este de asemenea folosită în mod obișnuit pentru beneficii terapeutice și medicinale.
Insomnia este o problemă copleșitoare care ne afectează în timpul nopții. Întreruperea cofeinei și exercitarea unor exerciții fizice ar putea ajuta la inducerea somnului, dar uneori aceste eforturi și alte remedii nu funcționează.
Un studiu publicat în luna martie a anului 2017 în British Association of Critical Nurses a descoperit că doar câteva picături de ulei esențial de lavandă pot fi un remediu eficient în îmbunătățirea calității somnului.
O varietate de uleiuri esențiale sunt, de asemenea, excelente pentru utilizarea dermatologică, inclusiv lavanda. Aplicarea uleiului de lavandă în zonele afectate poate juca un rol în tratarea petelor și calmarea inflamației, potrivit unei lucrări publicate în mai 2017 în revista Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Pentru cei cu pielea sensibilă, se poate dilua uleiul esențial în apă.
Activitatea antioxidantă a lavandei poate contribui, de asemenea, la vindecarea rănilor. Cu toate acestea, este important ca medicul dermatolog să recomande utilizarea uleiului de lavandă cunoscând istoricul medical al fiecărei persoane. Alte beneficii ale lavandei sunt reducerea tensiunii arteriale și ritmul cardiac, ameliorează simptomele astmului, ba chiar reduce bufeurile femeilor aflate la menopauză.
Foto: Pexels.com