Legendele Dunării: Unde își ascundeau pirații comorile în Deltă?
Legendele spun că acum 1.000 de ani exista un drum subacvatic care era folosit de pirați pentru a-și ascunde comorile. Cu toate acestea, drumul este pus și pe seama piratului grec Ghiorghios Kontoguris care din anul 1871 este înmormântat în cimitirul din Sulina.
Este aproape imposibil să nu întâlnești începând de la Galaţi şi până la Sulina sau la Chilia măcar un pescar bătrân din bălţile de Dunăre care să n-aibă chef de povestit.
Poveştile de altădată se conturează în mintea ascultătorilor ca nişte mistere fără pereche, nemaivăzute şi nemaiauzite. În toate poveștile pescărești apar piraţi barbari sau cu carismă de haiduci mioritici, domniţe extrem de frumoase sau comori extrem de prețioase încât să nu poți face conversia lor în banii de acum.
Bătrânii din bălţile de pe Dunăre își trăiesc viaţa într-o manieră aparte şi stilul lor de a povesti trecutul este extrem de palpitant. De cele mai multe ori, turiștii care i-au parte la aceste povești nu reușesc să își dea seama unde se termină adevărul şi unde începe, de fapt, legenda superbă.
Arheologii încă sunt în căutarea drumului misterios
Există o poveste a unui drum de piatră care este ascuns pe sub ape și mlaștini care, spun legendele, leagă malul Mării Negre și malul Dunării cu cele mai sălbatice locuri ale Deltei Dunării.
Acest drum nu a fost, însă, văzut niciodată de nici un arheolog, cei mai mulți dintre ei au auzit povestea de la pescarii bătrâni. Un locuitor din satul tulcean Nufăru s-a mutat în Galați pentru a lucra la Combinatul Siderurgic, potrivit adevărul.ro.
Bărbatul a lăsat barca și pescuitul pentru a lucra într-o întreprindere în care se fabrica cocsul. Cu toate acestea, bătrânul merge aproape zilnic la pescuit. O face din pasiune indiferent dacă prinde sau nu ceva și este unul dintre cei cărora le place să povestească despre legendele neștiute ale Deltei.
Bătrânul cu rădăcini lipovenești a crezut de mic copil că misteriosul drum din piatră ascuns de ape există. El a auzit la rândul lui de la bătrânii satului că piraţii de la Marea Neagră furau, cu ajutorul lui, comori uriaşe prin mlaștinile dintre bălţile Gorgova, Isac şi Uzlina.
El credea în legende, mai ales că în satul lui natal au fost descoperite urme din epoca fierului. Lucrările istorice menționează că denumirea satului Nufăru este Prislava. Aceasta este localitatea prin care a trecut cneazul Svitaslav Igorevici al Kievului în drumul său spre Bulgaria.
Drumul neted de piatră ar fi fost făcut de pirați acum 1.000 de ani, iar apa nu trece de genunchi. Acesta era folosit de pirați pentru a ascunde bogățiile prădate. Deși pare greu de crezut, în România există mormântul unui pirat.
Pirat grec înmormântat în România
El era un grec din Kefalonia și se numea Ghiorghios Kontoguris. Potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul oraşului Sulina, acesta a murit pe pe 25 martie 1871, chiar de Ziua Internaţională a Greciei.
Pe piatra sa funerară este inscripţionat simbolul piraţilor: craniul cu două oase încrucişate. Aceasta reprezintă este unul dintre punctele de atracţie ale cimitirului-muzeu din Sulina.
De asemenea, de pe urma lui Kontoguris ar fi rămas o mare comoară îngropată în mlaștini. Harta comorii ar fi, de fapt, un mesaj secret scris chiar pe piatra de mormânt. Legendă sau nu, mesajul se poate citi doar la primele ore ale dimineții, când răsare soarele şi lumina cade pe lespede sub un anumit unghi. Este nevoie ca aceasta să fie stropită cu apă pentru a vedea scrisul în relief. Foarte mulți au încercat, însă nu au reușit nici până în ziua de azi să descifreze mesajul.
Pe site-ul primăriei din Sulina este descris modul de „acțiune” al piratului:
„Piratul lega o scândură de coarnele unei vaci, la care atârna două felinare. Vaca mergea la păscut şi legăna felinarele. Comandanţii corăbiilor care se apropiau de coastă credeau că acolo sunt nave ancorate şi se îndreptau spre ţărm. Din nefericire, cădeau în cursă şi eşuau”.
În celebrul serial românesc „Toate pânzele sus”, inspirat după romanul lui Radu Tudoran se regăsește şi povestea drumului de piatră ascuns de mlaştini.
Dacă există sau nu acest drum al piraților în mlaștinile Deltei nu vom știi prea curând, însă legendele dobrogene sunt unice, bogate, complexe și stârnesc curiozitatea turiștilor care aleg să petreacă o vacanță de neuitat în Delta Dunării.