Fructele și legumele sunt considerate sănătate curată pentru organismul uman. Toată lumea știe că organismul are nevoie de fructe și legume. Din păcate, multe dintre acestea nu sunt disponibile tot timpul anului, astfel că omul trebuie să consume și fructe și legume congelate. De-a lungul timpului, au fost numeroase dezbateri despre cât de sănătoase sunt fructele și legumele congelate.
Ideea general acceptată este că fructele și legumele proaspete sunt cele mai sănătoase, însă întrebarea care trebuie pusă este: „cât de proaspete sunt cele aduse în piață?”. Fructele și legumele proaspete au cele mai multe proprietăți, fiind teoretic considerate ca fiind culese recent. Oamenii trebuie să fie atenți însă la locul de proveniență, fiindcă de la zona de recoltare și până la spațiul de vânzare poate fi distanță mare, iar multe dintre proprietăți pot fi pierdute.
De exemplu, portocalele din Spania sau kiwi din Grecia durează mult până ajung în România și producătorii dau cu pesticide pentru a le menţine prospeţimea. Potrivit specialiștilor în sănătate, multe dintre proprietățile și vitaminele acestora se pierd pe drum.
Deși pare greu de crezut, trebuie specificat că fructele și legumele congelate au aceleași proprietăți ca și cele proaspete. În acest moment, tehnologia permite oamenilor să să își păstreze fructele și legumele în condiții perfect sănătoase, chiar dacă nu sunt în sezon.
Produsele congelate pot avea mai multe proprietăți decât cele proaspete din mai multe motive, precum:
– sunt recoltate la maturitate deplină, iar proprietățile rămân intacte după congelare.
– procesul de congelare are loc la scurt timp după recoltare (unele se congelează direct din câmp), față de multe legume și fructe proaspete care pot petrece câteva săptămâni pe drum până la piața de desfacere (de exemplu – pere din Peru, roșii cherry din Spania etc.).
Potrivit datelor recente, atât fructele și legumele congelate cât și cele proaspete sunt la fel de sănătoase. Oamenii nu trebuie să se ferească să consume produsele congelate, fiindcă proprietățile lor sunt la fel sau chiar mai ridicate decât la cele proaspete. Trebuie specificat că fructele și legumele proaspete, din extrasezon, sunt tratate chimic pentru a rezista.
Trebuie specificat că produsele congelate sunt mai ieftine și altfel persoanele cu venituri mai mici au acces la ele. De exemplu, în sezonul rece, produsele congelate precum fructele de pădure, vișinele, căpșunele, spanacul și altele au un preț mai mic decât cele proaspete venite de peste hotare.
Foto: Pexels.com