Lucruri mai puțin cunoscute despre masoni și masonerie

de: Ana-Maria
19 08. 2021
Masoni

Organizația masonilor a dat naștere de-a lungul istoriei multor speculații legate de secretele ce par greu de descifrat, de la trasarea planurilor capitalei SUA și până la cele mai oribile crime.

Definiția organizației masonice ne spune că aceasta este un ordin inițiatic ai cărui membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale, prin inițierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărțile sfinte ale marilor religii (Biblia, Coranul, Dao de Jing, Vedele hinduse, Tripitaka budiste, sau alte scrieri considerate sacre) și, în majoritatea ramificațiilor, prin credința într-o „Putere Supremă” spusă „Mare Arhitect al Universului”.

Printre membrii acestei enigmatice și discrete societăți se numără politicieni proeminenți, părinți Fondatori ai națiunii americane și magnați din luma afacerilor.

Dar, cine sunt masonii, care sunt secretele și ritualurile lor și ce urmăresc ei? Shtiu.ro vă prezintă în articolul de față câteva lucruri neștiute despre organizația masonică.

Masoneria, cea mai veche organizație fraternă

Francmasonii aparțin celei mai vechi organizații fraterne din lume. Își au originea în Europa Evului Mediu ca o breaslă de constructori calificați. Poemul Regius conține cea mai timpurie referință la masonerie și a fost publicat în 1390.

După declinul construcției de catedrale, obiectul lor s-a schimbat. Astăzi, masoneria este o organizație socială și filantropică care are rolul de a-i face pe membrii săi să ducă vieți mai virtuoase și orientate social.

Ancorată în Iluminism, organizația susține valorile centrale ale epocii, toleranță religioasă, sete de cunoaștere și de sociabilitate.

Simbolurile masonice nu sunt ceea ce par

Masonii au comunicat de-a lungul vreii prin simboluri desprinse din uneltele de constructori. Deși nu a fost desenat de masoni, „Ochiul Atotvăzător” sau „Ochiul Providenței” a fost folosit de organizație pentru a reprezenta omnisciența lui Dumnezeu.

Cel mai popular simbol masonic, „Echerul și Compasul”, apare pe inelele masonilor, scrie CBS News. Acesta are litera „G” în mijloc și reprezintă și astăzi subiect de dezbateri. Unii experți consideră că reprezintă simbolul Geometriei, un domeniu esențial pentru primii masoni, în timp ce alții spun că litera „G” îl reprezintă pe Dumnezeu (n.n. – God), „Grand Architect of the Universe”.

Un alt simbol masonic este stupul de albine. Explicația ar fi că primii masoni erau oameni muncitori, asemenea albinelor, în timp ce stupul simbolizează hărnicia lojei masonice.

La întâlnire, masonii nu discută despre religie sau politică
Există anumite subiecte pe care masonii nu le abordează atunci când se întâlnesc deoarece fie nu li se permite acest lucru, fie pur și simplu refuză să le discute în cadrul lojei. Religia și politica sunt două dintre aceste subiecte.

Masoneria nu este o religie

Unul dintre cei mai mari experți mondiali în masonerie, Margaret Jacob, spune că masoneria are aspectul unei religii, al unui ritual, dar că nu există preoți, rabini sau orice alt cleric.

Biserica catolică le interzice membrilor să devină masoni

Cum masoneria nu este o religie, toți membrii organizației cred în Ființa Supremă sau „Marele Arhitect al Universului”.

Membrii sunt de mai multe credințe, însă există una care condamnă masoneria. Biserica Catolică a condamnat masoneria încă din anul 1738, iar de atunci a emis aproximativ 20 de decrete împotriva organizației fraterne, îngrijorată de templele masonice și de ritualurile secrete săvârșite în interiorul acestora.

Biserica a mers și mai departe și în 1983, cardinalul Joseph Ratzinger (viitorul papa Benedict al XVI-lea) a reafirmat această poziție.

Ateii nu sunt bineveniți

Inițierea unei ucenic francmason în jurul anului 1800

Deși masoneria nu este o religie în sine, ateii nu pot deveni membri, lucru confirmat de Brent Morris, un istoric masonic, editor la ziarul „Scottish Rite” și membru mason de gradul 33.

Mulți istorici cred că, atunci când a fost inițiată în mod formal în 1717, masoneria a încercat să pună capăt războaielor civile religioase din Anglia acelor vremuri. Catolicii de la putere îi băteau pe protestanți, apoi, ajunși la putere, protestanții îi băteau pe catolici, iar toată lumea îi bătea pe evrei.

Când au apărut masonii, aceștia au spus: „Iată oameni care sunt de acord că Dumnezeu este esențial în viața lor și care pot chiar să fie de acord că Dumnezeu îi obligă să facă bine în comunitate, iar apoi pot tăcea.

Există mai multe strângeri de mână masonice

Masonii se salută între ei printr strângeri de mână variate, bazate însă pe gradul deținut în cadrul organizației.

Există o strângere de mână pentru fiecare dintre primele trei grade, și anume Ucenic, Calfă și Maestru, precum și pentru gradele mai mari. Fiecare ceremonie masonică are modalitatea sa de salut, de aceea sunt foarte multe.

Masonii au inspirat primul partid terț din istoria SUA

Deși politica americană a fost dominată de un sistem cu două partide, de-a lungul istoriei, în SUA au apărut și alte partide politice.

Cel mai vechi partid terț a fost Partidul Anti-Masonic, care a fost format în nordul statului New York în anul 1828 ca răspuns la temerile că organizația creștea în secret prea puternic.

Mulți dintre membrii acestui partid au promovat teorii ale conspirației despre masoni, unii lideri susținând că o crimă infamă din acea vreme a fost comisă de mâna masonilor, într-un efort de a împiedica victima să dezvăluie secretele organizației.

Masoni celebri sunt pretutindeni

Masonii celebri pot fi regăsiți în istorie. Spre exemplu, George Washington a fost un Maestru Mason, în timp ce Benjamin Franklin a fost membru fondator al primei loji masonice din America.

Președinții Franklin D. Roosevelt și Gerald Ford erau masoni și ei, la fel primul ministru britanic Winston Churchill. De asemenea, compozitorul de muzică clasică Wolfgang Amadeus Mozart, soldatul și politicianul Davy Crockett, fondatorul industriei americane de automobile Henry Ford, actorul John Wayne sau astronautul Buzz Aldrin au fost, la rândul lor, membri ai organizației masonice.

Foto: Wikipedia