Lucruri mai puțin știute despre păpușa Barbie. De ce a stârnit jucăria controverse?

28.07.2023
Lucruri mai puțin știute despre păpușa Barbie. De ce a stârnit jucăria controverse?

Păpușa Barbie este de departe cea mai cunoscută jucărie din lume. De-a lungul timpului, au fost vândute peste un miliard de păpuși în mai bine de 140 de țări. Istoria Barbie este una îndelungată, păpușa fiind lansată oficial în anul 1959, iar de atunci a iscat tot felul de controverse.

Istoria păpușii Barbie

Păpușa Barbie a apărut pentru prima dată în anul 1952, în Germania, și reprezenta un personaj din desene animate. Primul model s-a numit Lili și era destinată adulților, fiind o păpușă-prostituată. Jucăria a fost îndrăgită atât de adulți, cât și de copii. În anul 1956, Ruth Handler împreună cu fiica ei Barbara se aflau într-o vacanță în Elveția. Femeia a achiziționat trei păpuși Lilli pentru fetița ei și le-a adus în California. Trei ani de zile mai târziu, în data de 9 martie 1959, la American International Toy Fair din New York, a fost prezentată versiunea americană a păpușii germane.

Cum a fost ales numele păpușii Barbie?

Păpușa a fost creată de compania americană de jucării Mattel, Inc., deținută de Ruth Handler și soțul ei Elliot Handler. Cei doi au observat că fiica lor, Barbara, se juca adesea cu păpușile Lili într-un mod creativ, dându-le roluri de adulți și imaginându-și viitoarele lor cariere.

Drept urmare, Ruth Handler a avut ideea de a crea o păpușă care să arate ca o femeie tânără, modernă, să aibă posibilitatea să-și schimbe hainele și să se implice în diverse activități. Denumirea jucăriei, „Barbie”, a provenit de la numele fiicei lor, Barbara.

Lansarea acesteia a stârnit interesul publicului și, de-a lungul timpului, a devenit un fenomen global. În timp, păpușa Barbie a devenit un simbol al modului de viață american, reprezentând aspirația către succes, frumusețe și stil. În decursul anilor, jucăria a fost prezentată ca având tot felul de cariere, de la model, stewardesă, doctoriță, avocată, până la astronaută și multe altele, încurajând astfel copiii să-și imagineze că pot fi orice își doresc în viață.

Barbie a avut parte de diverse evoluții și transformări pentru a acoperi diferite etnii și culturi, astfel încât nimeni să nu se simtă ofensat. De asemenea, seria „Barbie Collector” a inclus păpuși ce reprezentau diferite vedete sau personaje de film.

Ce critici i se aduc păpușii Barbie?

De-a lungul timpului, Barbie a fost și subiectul unor critici, cea mai frecventă fiind cea legată de faptul că promovează o imagine nerealistă cu privire la aspectul fizic al unei femei, în special dimensiunea taliei și forma corpului. Ca urmare, compania Mattel a încercat să împace pe toată lumea și a creat o gamă mai diversificată de păpuși, care să reflecte mai bine realitatea și să promoveze o imagine corporală pozitivă.

În ultimii ani, tot mai multe fete au încercat cu ajutorul operațiilor estetice să își schimbe aspectul fizic, din dorința de a atinge perfecțiunea și a semăna cu păpușa Barbie. Unele rezultate nu au fost deloc pe placul protagonistelor și acestea au realizat abia prea târziu că-și pot transforma chipul după trăsăturile unei jucării.
Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot