Luni, marți, miercuri… De unde vin denumirile zilelor săptămânii?

15.12.2022
Luni, marți, miercuri… De unde vin denumirile zilelor săptămânii?

Printre primele lecții ale unui copil sunt învățarea denumirilor zilelor săptămânii. Cu timpul, aceștia ajung să le învețe și în altă limbă, de circulație internațională. Cu toate că toată lumea cunoaște care este denumirea celor 7 zile, puțini cunosc însemnătatea lor și originea acestor substantive.

De unde vine denumirea celor 7 zile ale săptămânii?

denumirea

Numite și zilele zeilor, originea lor provine din Egiptul Antic sau Babilon, unde fiecare zi era dedicată unui zeu. Denumirile din limba română provin din limba latină, acolo unde romanii închinau zilele planetelor.

Conducerea Bisericii Creștine a decis în timp să adopte Ziua Soarelui sărbătoarea poporului roman, în locul Zilei Domnului, ziua a șaptea, sâmbăta.

„Sărbătorile stabilite, acelea cu zi anumită, cad toate în zilele de sărbători ale păgânilor, care s-au creștinat. De ce? Fiindcă era greu să faci pe păgânii creștinați să se lase deodată și cu de-a sila de obiceiurile lor din strămoși, să-și lepede sărbătorile și zeii. Ei trebuiau deprinși cu încetul. Astfel, s-au lăsat neatinse zilele lor de sărbători, dar în loc de zeii lor, s-au rânduit sfinții creștini.” – spune George Poboran, în cartea „Sărbătorile romane și române”

De ce săptămâna se numește astfel?

Perioada de 7 zile este denumită popular „săptămână”, unitate de timp fără a avea o bază astronomică. Originea numelui provine tot din antichitate, unde evreii relatau Creația din Biblie. Conform scrierii sfinte, Dumnezeu a muncit timp de 6 zile și s-a odihnit în a 7-a.
Anterior, babilonienii au împărțit ciclul lunar de 28 zile în 4 săptămâni, fiecare dintre ele fiind formată din câte 7 zile. Pentru ei, numărul 7 era semnificativ, având legătură cu corpurile cerești observate.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot