Luni, marți, miercuri… De unde vin denumirile zilelor săptămânii?

de: Bogdan Andu
15 12. 2022
denumirea

Printre primele lecții ale unui copil sunt învățarea denumirilor zilelor săptămânii. Cu timpul, aceștia ajung să le învețe și în altă limbă, de circulație internațională. Cu toate că toată lumea cunoaște care este denumirea celor 7 zile, puțini cunosc însemnătatea lor și originea acestor substantive.

De unde vine denumirea celor 7 zile ale săptămânii?

Numite și zilele zeilor, originea lor provine din Egiptul Antic sau Babilon, unde fiecare zi era dedicată unui zeu. Denumirile din limba română provin din limba latină, acolo unde romanii închinau zilele planetelor.

  • 1. Duminică (Dies dominica). Nu luni era prima zi a ciclului săptămânal, ci duminica. Aceasta corespunde cu ziua soarelui la păgâni, iar în anumite dialecte și-a păstrat numele consacrat („Sunday” în engleză). Originea se găsește în latinescul Dominica – adică ziua lui Dumnezeu;
  • Luni. Numele vine de la Lună;
  • Marți. Este ziua închinată zeului Marte, zeul războiului;
  • Miercuri. Ziua lui Mercur. Zeu și plantă la romani;
  • Joi. Ziua lui Jupiter, planetă și totodată zeu;
  • Vineri. Denumirea vine de la planeta și zeița Venus. Nemții o numesc Freitag, de la Fria, numele zeiței Venus în germană;
  • Sâmbătă (Dies sabbati). La evrei era considerată ziua Domnului. Ulterior, atât sâmbăta, cât și duminica erau considerate zile închinate lui Dumnezeu. Pe cea dintâi ca ziua de odihnă a lui Dumnezeu, iar pe cea de-a doua în amintirea Învierii lui Iisus Hristos.

Conducerea Bisericii Creștine a decis în timp să adopte Ziua Soarelui sărbătoarea poporului roman, în locul Zilei Domnului, ziua a șaptea, sâmbăta.

„Sărbătorile stabilite, acelea cu zi anumită, cad toate în zilele de sărbători ale păgânilor, care s-au creștinat. De ce? Fiindcă era greu să faci pe păgânii creștinați să se lase deodată și cu de-a sila de obiceiurile lor din strămoși, să-și lepede sărbătorile și zeii. Ei trebuiau deprinși cu încetul. Astfel, s-au lăsat neatinse zilele lor de sărbători, dar în loc de zeii lor, s-au rânduit sfinții creștini.” – spune George Poboran, în cartea „Sărbătorile romane și române”

De ce săptămâna se numește astfel?

Perioada de 7 zile este denumită popular „săptămână”, unitate de timp fără a avea o bază astronomică. Originea numelui provine tot din antichitate, unde evreii relatau Creația din Biblie. Conform scrierii sfinte, Dumnezeu a muncit timp de 6 zile și s-a odihnit în a 7-a.
Anterior, babilonienii au împărțit ciclul lunar de 28 zile în 4 săptămâni, fiecare dintre ele fiind formată din câte 7 zile. Pentru ei, numărul 7 era semnificativ, având legătură cu corpurile cerești observate.

Foto: Depositphotos.com