Macabru! De unde provine expresia „salvat de clopoțel”?
În urmă cu câțiva ani, la posturile de televiziune din România rula un serial de comedie care se intitula „Salvat de clopoțel”. Expresia din engleză este „saved by the bell” și are un istoric de-a dreptul macabru.
Începuturile expresiei cu pricina nu fac referire la clopoțelul școlii care sună pauza mare, ci la un clopoțel care era folosit în urmă cu câteva sute de ani la înmormântările din Regatul Unit al Marii Britanii. Povestea expresiei a plecat de la frica oamenlor de a fi îngropați de vii.
Ce înseamnă RIP? Care este originea expresiei RIP?
Pentru a evita o eventuală confuzie dintre moarte și comă, celor înmormantati li se lega o sfoara de mână. Apoi, sicriul avea o gaură prin care trecea sfoara cu pricina. Un clopoțel era legat în afara mormântului astfel încât „mortul” să-i poată alerta pe ceilalți (mai ales pe paznicii cimitirelor) dacă s-ar fi trezit din comă. Totuși, nu există dovezi clare care să arate că cineva a fost vreodată salvat din aceste sicrie dotate cu clopoțel.
Expresia a căpătat o însemnătate și mai mare în secolul al XIX-lea, pe durata partidelor de box, atunci când sportivii care încasează multe lovituri sunt salvați de sunetul clopoțelului.
Curiozități despre moarte:
- Conform studiilor, după momentul decapitării, victima rămâne conștientă între 15 și 20 de secunde;
- La trei zile de la moarte, enzimele care ajută la digestia mâncării, încep să mănânce din corpul fără viață;
- Practica incinerării după moarte este veche de mai bine de 350.000 de ani;
- În istoria omenirii, aproximativ 100 de miliarde de oameni au murit;
- În medie, stângacii mor cu trei ani mai devreme decât dreptacii;
- Când o persoană moare, auzul este ultimul simț pe care și-l pierde;
- Statisticile arată că la fiecare 40 de secunde, cineva se sinucide în lume;
- Meduza Turritopsis nutricular este singura viețuitoare nemuritoare;
- Industriașul american Henry Ford a colectat într-o sticlă pusă la gura muribundului, ultima rasuflare pe care a dat-o Thomas Edison, cel care a inventat becul. Sticla este păstrată nedesfăcută până astăzi. Urmașii lui Ford au refuzat o ofertă de 20 de milioane de dolari.