Cu toții am auzit de coeficientul de inteligență sau, pe scurt, IQ (n.n. – Intelligence Quotient). IQ reprezintă măsura inteligenței umane exprimată printr-un număr ce a rezultat în urma susținerii unui test standardizat, raportat la vârsta cronologică. Un IQ ridicat indică faptul că o persoană este inteligentă, în timp ce un IQ scăzut sugerează că o persoană are o inteligență mai mică. Câți dintre noi s-au întrebat vreodată care este cea mai inteligentă națiune din lume și care are cel mai scăzut IQ?
Coeficientul mediu de inteligență al unui om este 100, o valoare de peste 120 este considerată inteligență superioară, iar de la 130 în sus vorbim despre supradotare cognitivă. În momentul de față, cel mai mare coeficient de inteligență uman cunoscut depășește 240.
Dacă judecăm în sens invers, un coeficient de inteligență de 75-85 exprimă un „intelect de limită”, în timp ce un IQ sub 70 ne indică existența unui retard în funcționarea cognitivă a unui om.
Coeficientul de inteligență este, de multe ori, interpretat greșit drept acea inteligență genetică sau nativă a unei persoane. De fapt, o persoană cu studii este capabilă să rezolve corect și mai rapid problemele de logică din testele de inteligență.
Acest lucru înseamnă că nivelul mediu al coeficientului de inteligență poate fi un indicator bun pentru calitatea sistemului de educație dintr-o țară.
Cu toate acestea, ierarhizarea țărilor în funcție de informații poate fi destul de controversată deoarece există diferite tipuri de inteligență în care o persoană poate excela.
Scorurile IQ reflectă de obicei calitatea educației în anumite părți ale lumii, precum și accesibilitatea și resursele disponibile oamenilor din respectivele regiuni geografice. Cele mai recente studii arată că țările cu coeficiente de inteligență mici provin din zonele geografice mai puțin dezvoltate și mai sărace.
Astfel, Guineea Ecuatorială este țara cu cel mai mic IQ din lume (59), în timp ce la polul opus se află două țări, Singapore și Hong Kong, ambele cu un IQ mediu de 108.
Pe locurile următoare se situează Coreea de Sud (106), respectiv Japonia și de China (105).
Cu un coeficient de inteligență mediu de 94, România ocupă locul 43, la egalitate cu Armenia, Georgia, Kazahstan și Vietnam. În Europa, țara noastră este a 34-a, reușind să devanseze țări precum Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Muntenegru, Bosnia, Irlanda sau Cipru.
Iată cum se prezintă Top 10 al țărilor în funcție de nivelul IQ:
1-2. Hong Kong, Singapore 108
3. Coreea de Sud 106
4-5. China, Japonia 105
6. Taiwan 104
7. Italia 102
8. Elveția 101
9-10. Mongolia, Islanda 101
Foto: Worldpopulationreview și Pexels