Mersul cu spatele nu este pentru orice mamifer (vertebrate superioare care au corpul acoperit cu păr, nasc pui vii și îi hrănesc cu laptele lor). Chiar și nouă, oamenilor, ființe bipede, ne vine greu să mergem „în marșarier”. Dacă elefantul este singurul mamifer din lume care nu poate sări, ei bine, există un singur mamifer cu picioare care nu poate merge cu spatele. Este vorba despre cangur!
Este vorba despre cangur, cel mai reprezentativ animal din Australia. Acesta este un mamifer marsupial care se folosește în mod sincronizat de ambele membre inferioare pentru a parcurge o distanță terestră mare. Așadar, cangurul este singurul mamifer cu picioare care nu poate merge cu spatele.
Care sunt singurele animale care nu se pot îmbolnăvi de cancer?
Totuși, faptul că are picioarele atât de mari îl ajută pe cangur să parcurgă prin săritură distanțe foarte mari. La unele exemplare de cangur, o săritură din viteză poate să depășească 13 metri în lungime. Cangurii pot executa același număr de salturi pe secundă la viteze extrem de diferite.
Aceste animale reușesc să sară atât de mult datorită tendoanelor lui Ahile, care sunt extrem de lungi. Ele funcționează precum o pereche de arcuri. Pentru propulsie, cangurii își folosesc și coada, nu doar picioarele.
Termenul de cangur are o istorioară extrem de interesantă. În aprilie 1770, James Cook, cel care a descoperit Australia, a observat un animal extrem de ciudat care se deplasa prin salturi. Acesta a întrebat în limba engleză un băștinaș ce fel de animal are în fața ochilor. Aborigenul i-ar fi răspuns „Kangoroo”, cuvânt care, în limba vechilor locuitori ai Australiei înseamnă „Nu înțeleg”. Deși este o întâmplare amuzantă, se spune că din acele vremuri s-ar fi păstrat numele ciudatului animal…
Care este cel mai mare pește prins vreodată în România?