Într-o lume în care tot mai mulți oameni se confruntă cu probleme de greutate, italienii reușesc, cumva, să se mențină supli. Este de ajuns să mergi pe stradă într-un oraș din Italia și să vezi că aici, oamenii grași sunt o excepție.
Cifrele arată că 1 din 10 adulți italieni este obez, notează ansa.it. Ca o comparație, în Statele Unite ale Americii, 2 din 5 adulți suferă de obezitate. În România, 1 din 5 adulți suferă de obezitate, scrie aipnsf.ro.
În ciuda faptului că sunt mari amatori de pizza, paste și produse lactate, italienii nu sunt foarte grași. Oamenii din Italia se bucură de o dietă bogată în legume, fructe, fasole, roșii, carne de pasăre, cereale integrale, ulei de măsline, vin roșu, lactate și consumă foarte puțină carne roșie. În regiunea Piemonte, cea situată la granița cu Franța, face excepție, aici consumându-se destul de des carne de vită, chiar și în stare crudă (Carpaccio).
„Buono come il pane” „Bun ca pâinea” (Proverb italian)
Totodată, italienii echilibrează calitatea și cantitatea alimentelor cu un stil de viață sănătos. Mulți dintre ei se asigură că fac multă mișcare după fiecare masă și să aleg zilnic să meargă pe jos sau cu bicicleta. Mașina este aleasă numai la cumpărături.
În majoritatea gospodăriilor italiene, gătitul se face de obicei cu ulei de măsline extravirgin, care este alegerea preferată a grăsimilor și este utilizat pe scară largă în salate și în majoritatea lucrurilor pe care le mănâncă. În plus, peștele proaspăt face parte din dieta săptămânală a italienilor
Un secret constă în faptul că porțiile servite în restaurantele italiene sunt destul de mici. De exemplu, o porție de paste conține 70 de grame de paste. „Italienii preferă să mănânce puțin și divers. În plus, conceptul de fast-food este mai puțin cunoscut în micile orașe”, explică pentru shtiu.ro un român stabilit de 20 de ani în Italia. Dacă sunt încă înfometați după prima porție de mâncare, locuitorii din Peninsulă aleg să consume legume.
În Italia, mâncatul pe fugă este un adevărat sacrilegiu. Când vine vorba de cultura gastronomică, italienii tind să se bucure de experiența lor culinară și își iau timp pentru a se relaxa în timpul procesului. Mâncarea este savurată încet, ceea ce permite o digestie corectă. De cele mai multe ori, în Italia, masa se ia acasă, în familie. Și pentru că este un ritual, masa se ia numai la ore fixe.
Italienii mănâncă paste aproape la orice masă. Un preparat care, teoretic, îngrașă. Pastele italiene sunt făcute din grâu nemodificat genetic. La fel ca majoritatea Europei, Italia evită să planteze grâu modificat genetic (OMG). Grâul OMG a fost modificat genetic pentru a-și crește conținutul de gluten. Cultivarea cerealelor modificate genetic a fost interzisă în Italia începând cu anul 2001, datorită mobilizării semnificative a organizațiilor țărănești și a societății civile. Și pentru ca tacâmul să fie complet, pastele fierte „al dente” au un indice glicemic mai mic.
Foto: shtiu.ro