Marcajele rezonatoare. Care este rolul marcajelor rezonatoare?

30.01.2024
Marcajele rezonatoare. Care este rolul marcajelor rezonatoare?

De ani buni, în terminologia conducătorilor auto a intrat sintagma „marcaje rezonatoare”. Acestea sunt folosite de ani buni în țările dezvoltate și au fost implementate și în România relativ recent. Dar, ce sunt marcajele rezonatoare și ce rol au acestea? Cum ar putea reduce acestea numărul accidentelor rutiere din țara noastră?

Ei bine, marcajele rezonatoare sunt denivelări create la nivelul stratului de uzură al carosabilului, cu o grosime de maxim 12 mm, care la interacţiunea cu anvelopele maşinii, crează o vibraţie având un puternic efect rezonator. Rolul lor este acela să avertizeze conducătorii de autovehicule că depăşesc zona carosabilului, marcată şi destinată sensului de deplasare.

De cele mai multe ori, marcajele rezonatoare sunt întâlnite atât pe autostrăzi, cât şi pe drumurile naţionale și europene cu un grad ridicat de circulație.

Benzile rezonatoare se implementează, de regulă, pe extremităţile părţii carosabile sau pe mediană pentru avertizarea conducătorilor de autovehicule, la ieşirea de pe partea carosabilă sau pentru a diminua cazurile de ieşire a autovehiculelor pe contrasens.

Studiile arată eficiența marcajelor rezonatoare

Implementarea acestor marcaje în țările dezvoltate a dus la reducerea numărului de accidente. De exemplu, în Japonia, o țară unde se circulă ca în Marea Britanie, pe partea stângă, s-a reuşit micşorarea cu circa 50% a numărului de accidente, şi circa 70% a numărului de decese, scrie auto-expert.md.

În alte state, odată cu introducerea acestor marcaje care sunt destul de ieftine, s-au redus ciocnirile și ieșirile de pe partea carosabilă.

Mii de morți în accidente rutiere în România anului 2023

Peste 1.540 de persoane au murit şi alte circa 3.550 au fost rănite în accidente rutiere produse pe drumurile din ţară, în anul 2023, a informat duminică Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). În anul 2023, la nivel naţional, au fost înregistrate 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.535, scrie hotnews.ro.

Cum arată marcajele rezonatoare?

Mai jos este un filmuleț în care se poate observa felul în care se instalează marcajele rezonatoare. Astfel de marcaje pot fi găsite pe toate drumrile importante din România.

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot