Marius Nasta. Cine a fost Marius Nasta?

07.03.2019
Marius Nasta. Cine a fost Marius Nasta?

Marius Nasta, cel care dă și numele unui spital din București, a fost un cunoscut medic, membru al Academiei Române. Marius Nasta a și condus secția de tuberculoză a Institutului Dr. I. Cantacuzino din 1927 până în 1945, după ce și-a început cariera în timpul Primului Război Mondial.

Marius Nasta s-a născut în anul 1890 la București a fost membru titular al Academiei Române din anul 1955. Alături de profesorul Ion Cantacuzino, Marius Nasta a lucrat în domeniul cercetării. Până la sfârșitul vieții, medicul Marius Nasta s-a dedicat luptei împotriva flagelului tuberculozei.

E adevărat că un român a ajutat la capturarea celui acuzat că a ucis 6 milioane de oameni?

„Poate nici una dintre bolile care au format obiectul medicinei nu au pus la mai grea încercare mintea omenească decât tuberculoza”, mărturisea Nasta. Totodată, Nasta a fost cel care a studiat penumologia și a avut o contribuție importantă la descoperirile din medicină de după Al II-lea război mondial. Marius Nasta a fost primul redactor șef al revistei „Ftiziologia”.

Spitalul Marius Nasta

Institutul Național de Pneumoftiziologie “Marius Nasta“ și-a început activitatea în anul 1906 când, sub denumirea de “Spitalul Filaret“, devenind primul spital pentru tuberculoză din București.

În anul 1947 a luat ființă prima Clinică de Ftiziologie a Facultății de Medicină din București, condusă de Prof. Dr. Marius Nasta, urmând o perioadă în care s-a ajuns la complexul actual de clădiri și s-a înființat Institutul de Ftiziologie în anul 1949.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a primit această denumire în anul 1990.

Medicul Marius Nasta

Foto: bucurestiul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot