Merită să-ți faci tatuaj? Argumente pro și contra
De-a lungul timpului, oamenii s-au împărțit în două tabere în ceea ce privește tatuajul, ceea ce a dus la multe controverse. Unii se declară împotriva desenului pe piele și se uită ciudat la cei care sunt tatuați și chiar îi judecă. Alții, în schimb, privesc tatuajele ca pe niște opere de artă.
Ce este un tatuajul și când a apărut?
Tatuajul este una dintre cele mai vechi şi mai răspândite metode de înfrumuseţare a corpului omenesc. Nu se poate stabili unde și când a apărut, dar cu siguranță are o vechime de mii de ani.
Una dintre cele mai importante descoperiri a fost făcută în Egipt și reprezintă o mumie ce datează din anul 2200 î.Hr. Aceasta avea corpul acoperit în întregime cu mici desene decorative, stilizate, cu semnificații religioase.
Cuvântul tatuaj provine de la termenul „tatau” din limba tahitiană (care face parte din grupul limbilor polineziene), care înseamnă „a desena/a marca”. Acesta derivă, la rândul său, din cuvântul „ta-atouas” („Ta” – a desena și „atua” – zeu/spirit).
Se crede că cei mai pasionați de tatuaje erau locuitorii din Polinezia. Aici, tatuajul marca apartenența socială, iar numele tribului lua numele zonei de pe corp care era tatuată. Ulterior, fenomenul s-a răspândit pe toate meridianele globului.
Tatuajul este, practic, un desen pe piele care se obține prin injectarea subcutanată a unor pigmenți dintr-un tuş special, care rămâne definitiv sub piele. Operațiunea se realizează cu unul sau mai multe ace speciale de „bătut” tatuajul.
Argumente PRO tatuaj
1. Formă de exprimare
Fiecare tatuaj pe care și-l face cineva reprezintă ceva, are o anumită semnificație și spune o poveste despre acea persoană.
2. Bun suport emoțional
Când cineva traversează o perioadă grea din viață care îi afectează serios, un tatuaj îi poate ajuta să-și exprime anumite sentimente sau să se descarce emoțional pentru a se simți mai confortabil în propria piele.
3. Sunt frumoase și la modă
De obicei, tatuajul este făcut pentru a fi plăcut la privit, să-i aducă bucurie celui care îl poartă, dar și celor care îl admiră. „ink artiștii” sunt persoane cu background artistic, care au studii de specialitate, pictori, graficieni, etc.
Argumente CONTRA tatuaj
1. Barieră în găsirea unui job
Din cauza prejudecăților potențialilor angajatori, un tatuaj ar putea reprezenta un motiv pentru a fi refuzat pentru un anumit post. Dacă, totuși, ții neapărat să-ți faci unul, fă-ți-l într-o zonă ferită de ochii lumii.
2. Periculos pentru sănătate
Un tatuaj îți poate provoca mari bătăi de cap. Cum pielea este organul care ne ferește de multe pericole externe, un tatuaj făcut prost poate aduce cu sine infecții la nivelul pielii și apariția microbilor și a virusurilor. De aceea, apelează la un artist experimentat și îngrijește-ți pielea după tatuare conform recomandărilor primite de la acesta.
3. Poate fi foarte scump
Când te hotărăști să te tatuezi îți asumi și prețul tatuajului. Dar, înainte să tragi te exprimi, trebuie să ții cont de câteva detalii, și anume: cât de mare este tatuajul pe care ți-l dorești, cât de complex este acesta și câte ore stă artistul nemișcat pe scaun pentru a-ți realiza tatuajul. Cu alte cuvinte, cât dai, atâta face…
Foto: Pexels.com