Mi-ar place sau mi-ar plăcea? Cum e corect?

08.03.2018
Mi-ar place sau mi-ar plăcea? Cum e corect?

Cui nu-i place să vorbească corect din punct de vedere gramatical? Ei bine, una dintre dilemele cu care se confruntă o parte dintre români este folosirea verbelor „a place” sau „a tace” la modul condițional optativ.

Mi-ar placea sau mi-ar plăcea

„Mi-ar place” sau „Mi-ar plăcea”, care dintre aceste două variante este cea corectă? Ei bine, forma corectă la condițional optativ este „mi-ar plăcea” și aceeași regulă se aplică și în ceea ce privește alte verbe de conjugarea a II-a (cele care se termină în ‘ea’) cum ar fi „a cădea”, „a ședea”, „a vedea”, „a întrevedea”, „a tăcea”, „a displăcea” etc.

Exemplu greșit: Mi-ar place să-i fiu iubit, dar are deja pe altcineva.

Exemplu corect: Mi-ar plăcea să-i fiu iubit, dar are deja pe altcineva.


Exemplu greșit: Oamenilor le-ar pare bine să primească o primă.

Exemplu corect: Oamenilor le-ar părea bine să primească o primă.


Exemplu greșit: Dacă și-ar imagina cât mi-a greșit, mi-ar cade în genunchi.

Exemplu corect: Dacă și-ar imagina cât mi-a greșit, mi-ar cădea în genunchi.


Exemplu greșit: Mi-ar place să câştig la pariuri, dar pentru asta ar trebui să joc mai des.

Exemplu corect: Mi-ar plăcea să câştig la pariuri, dar pentru asta ar trebui să joc mai des.

Astfel, condiţional optativul se formează din auxiliarul a avea (ar) şi infinitiv, iar infinitivul este „a plăcea”, nu „a place”. Din păcate, confuzia este destul de des întâlnită și mulți semeni aleg forma greșită în exprimarea orală și scrisă.

Câți oameni vorbesc limba română

Limba română este, conform wikipedia.com, o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italianei.

Din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată și limba dacoromână sau dialectul dacoromân. Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă. La întrebarea „Câți oameni vorbesc corect limba română?”, site-ul shtiu.ro nu are niciun răspuns.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot