În lume există multe structuri antice, care impresionează prin grandoarea lor. De altfel, nici până în prezent arheologii nu au reușit să înțeleagă pe deplin cum au transportat oamenii din acele vremuri blocuri de piatră cu o greutate de peste două tone, având în vedere că nu exista tehnologia de acum/. Multe întrebări au rămas fără răspuns, iar misterul din jurul acestor construcții încă există. Au fost realizate de extratereștri sau de oameni?
Puma Punku din Bolivia. Acesta a fost un templu și a fost construit cândva între 400 și 600 d. Hr. de Imperiul Tiwanaku. Unii arheologi cred că el ar fi chiar mai vechi de atât. Originea lui Puma Punku este încă un mister, în mare parte datorită complexității construcției. Gresia roșie și pietrele de andezit au fost tăiate cu o precizie atât de fină încât au permis pieselor să se potrivească una în cealaltă, cu găuri perfect realizate. Toată această atenție la detalii este aproape imposibil de realizat fără utilizarea instrumentelor tehnologice. Tiwanaku a fost o civilizație foarte importantă înainte de incași, care a prosperat până în anul 1.000 d. Hr.
Mormântul lui Qin Shi Huang din China. Cei mai mulți dintre împărați și-au organizat din timp locul de veci. Primul împărat chinez, Qin Shi Huang, a dorit ca locația unde va fi înmormântat să fie specială. Locul de odihnă a fost construit între 246 și 210 î. de Hr. Mormântul împăratului este păzit de aproximativ 8.000 de soldați de teracotă, meniți să îl apere pe acesta și în viața de apoi. Trebuie precizat că fiecare statuie de războinic este unică, ca și înfățișare, iar arheologii nu înțeleg cum a putut fi realizată o asemenea lucrare complexă.
Marele Sfinx din Giza – Egipt. Marile piramide din Egipt au fost construite între 2.550 și 2.490 î. de Hr. pentru a găzdui mormintele faraonilor și toată lumea se întreabă cum au fost ridicate. Nu există înregistrări scrise de niciun fel care să ofere indicii cu privire la modul în care au tăiat și transportat două milioane de blocuri de calcar și granit, fiecare piesă cântărind aproximativ 2,5 tone. Există multe teorii, dar nicio dovadă solidă. Poate cel mai mare mister este cine a construit Marele Sfinx, cea mai veche și mai recunoscută structură din Egiptul antic.
Gobekli Tepe din Turcia. Construit între 9.600 și 8.200 î. de Hr., Gobekli Tepe este cel mai vechi lăcaș de cult din lume. Acesta este situat pe vârful unui deal, are stâlpi de calcar, care ajung și la o înălțime de peste 5 metri și sunt decorați cu chipurile diferitelor creaturi, inclusiv lei, șerpi și gazele, precum și figuri și simboluri abstracte.
Sculptura și transportul acestor pietre grele care cântăresc în jur de șapte până la zece tone sunt un mare mister, deoarece templul este dintr-o epocă în care nu apăruse scrisul, metalul sau ceramica. Așadar, încă un mister nedescifrat nici până în prezent. Prezența oaselor în templu însă demonstrează că dealul a fost un loc de sărbătoare și de sacrificii ritualice.
Stonehenge din Anglia. Pietrele de la Stonehenge sunt cele mai cunoscute structuri preistorice. Potrivit datelor oficiale, sunt aproximativ 100 de pietre verticale, care datează din perioada neolitică târzie, între 3.000 și 1.500 î. de Hr. Nimeni nu știe de ce a fost realizat un cerc din aceste pietre, unele dintre ele cântărind și 4 tone. Există istorici care consideră că această locație a fost folosită ca un fel de ritualul de vindecare, în timp ce alții cred că a fost un loc de înmormântare.
Orașul subteran Derinkuyu din Turcia. Această locație găzduia peste 20.000 de oameni. Orașul a fost excavat manual în secolul al VII-lea î. de Hr. și ulterior abandonat. Derinkuyu a reprezentat un loc de siguranță împotriva războiului și a persecuțiilor venite din partea invadatorilor. Intrarea în acest oraș subteran era protejată de uși imense de piatră, iar în interior exista un sistem de ventilație și o fântână pentru a furniza apă tuturor locuitorilor săi, chiar și animalelor. Locația dispunea de mai multe încăperi, iar unele erau utilizate pentru binele general, precum: școli, o biserică și o pivniță pentru fabricarea vinului și a uleiului. Rămâne un mare mister cine a construit orașul, cum și de ce a fost în cele din urmă abandonat.
Canionul Chaco din SUA. Civilizația Pueblo a fost răspândită pe o mare suprafață din sud-vestul Statelor Unite ale Americii mai bine de 2.000 de ani. Canionul Chaco a servit ca un centru ceremonial, comercial și politic major între 850 și 1250 d. Hr. Această veche civilizație a construit case enorme de piatră, cu patru etaje înălțime, cu peste 800 de camere. Nimeni nu înțelege de ce au fost abandonate, deși există unele dovezi ale unor atacuri, însă există zone intacte.
Civilizația Chaco a folosit pe scară largă observațiile astronomice pentru a da valoare obiceiurilor și tradițiilor sale. Alinierea meticuloasă a mai multor structuri marchează solstițiile de iarnă și de vară, iar petroglifele descoperite în Canionul Chaco arată un interes puternic pentru ciclurile solare și lunare, potrivit worldatlas.com.
Foto: Wikipedia.org