Unele dintre cele mai terifiante fenomene naturale sunt cutremurele. Seismele puternice pot distruge construcții, clădiri, chiar localități întregi, provoacă alunecări de teren, chiar catastrofe naturale. În plus, de-a lungul istoriei, milioane de oameni și-au pierdut viața în seisme. Există un mit potrivit căruia cutremurele au loc, mai ales, noaptea. Este acest lucru adevărat?
Specialiștii spun că seismele nu au loc mai frecvent noaptea și că acest lucru este doar un mit. Seismele pov avea loc în orice moment al zilei. Cu toate acestea, există câteva motive pentru care oamenii ar putea percepe că cutremurele au loc mai des noaptea.
În timpul zilei, majoritatea persoanelor sunt ocupate cu activitățile lor zilnice, fiind mai puțin sensibile la micile mișcări ale pământului. În schimb, noaptea, când suntem într-un somn adânc, sensibilitatea noastră la vibrațiile de mică amploare crește, iar efectele unui cutremur pot părea mai intense decât ar fi fost în timpul zilei. De asemenea, frica de necunoscut și starea de vulnerabilitate din timpul nopții pot amplifica senzația de panică.
Mai mult, un seism survenit în timpul nopții poate duce la o stare de alertă mai mare din partea celor afectați. Persoanele aflate în somn sunt mai greu de alertat și pot trăi cu o senzație de haos și de frică mai mare decât în timpul zilei. De aici și impresia că, în mod misterios, seismele se produc în principal noaptea.
Un studiu efectuat pe o durată de 100 de ani arată la ce oră s-au petrecut cutremurele de peste 4 grade pe scara Richter. Cele mai multe dintre seisme au avut loc la ora 6 dimineața: peste 74 de seisme. Pe locul al 2-lea este ora 4 dimineața cu 42 de seisme. Top 3 este completat de ora 7 dimineața cu 40 de seisme de peste 4 grade pe scara Richter, scrie laist.com.
Pe data de 14 octombrie 1802 a avut loc cel mai puternic cutremur din istoria României, de până acum. Seismul a avut între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter și a fost resimțit și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee. Nu se cunoaște cu exactitate puterea sa întrucât la acea vreme nu existau măsurători.
Acesta este cel mai puternic cutremur consemnat în istoria României și unul dintre cele mai mari din istoria Europei. Durata acestuia a fost de 2 minute şi 55 de secunde. Cutremurul a fost urmat de o serie de replici, cea mai mare având o magnitudine de 5,5 grade pe scara Richter.
Cutremurul a făcut ravagii nu numai la noi în țară ci și în împrejurimi. Mănăstirea Cotroceni, Biserica Sf. Nicolae sau turnul Colţei, clădirile simbol din acea vreme ale Capitalei României, au fost distruse. Au izbucnit multe incendii, probabil din cauza răsturnării sobelor. Pământul s-a despicat în unele locuri, apă verde cu miros de sulf țâșnind afară.
Foto: DepositPhotos.com