Mit sau adevăr? În caz de cutremur, este sigur să stai sub tocul ușii?

08.02.2023
Mit sau adevăr? În caz de cutremur, este sigur să stai sub tocul ușii?

Cutremurele devastatoare din Turcia au trezit amintiri neplăcute pentru români și și-au adus aminte de seismul din 1977 care a zguduit țara noastră, având 7,4 grade pe scara Richter. Cei mai mulți oameni se întreabă unde este bine să se adăpostească în această situație. Se tot vorbește despre tocul ușii ca fiind unele dintre cele mai sigure locuri dintr-o casă. Cât este de indicat sau nu să stai sub tocul ușii, în caz de cutremur, au explicat specialiștii în seismologie.

Este bine să stai sub tocul ușii în caz de cutremur?

Mișcările telurice pot fi catastrofale, mai ales dacă intensitatea seismului este mare și pentru o perioadă îndelungată. Oamenii se panichează și foarte puțini reușesc să rămână calmi. Drept urmare, mulți ajung să stea sub tocul ușii, fiindcă așa au auzit că este bine în caz de cutremur. Această ipoteză este una falsă, deoarece deasupra se află grinzile care sunt primele care se rup din pricina mișcărilor orizontale.

Cele mai multe clădiri din România sunt foarte vechi și au fost proiectate după regulile din anii ’60. Drept urmare, ele au fost gândite să cadă în caz de cutremur într-un anumit fel, iar primele elemente care cedează sunt cele orizontale, înainte de cele verticale. Adică grinzile sunt primele care se rup. Așadar, dacă vă aflați într-o clădire veche și vă prinde cutremurul acolo nu este indicat să stați sub tocul ușii, deoarece acea parte a construcției va ceda printre primele.

Trebuie precizat că blocurile și construcțiile vechi sunt cele mai nesigure în caz de cutremur, fiindcă au fost proiectate într-o perioadă în care nu se știau prea multe de mișcările telurice. Primele recomandări în această privință au apărut în țara noastră prin anii 1940, iar abia în 1978 (după cutremurul din 1977) a apărut un cod de proiectare seismică mai bun.

Când va avea loc următorul cutremur puternic în România?

Este imposibil de prevăzut când va avea loc următorul cutremur puternic în țara noastră. Specialiștii în seismologie consideră că un seism de peste 7 grade pe scara Richter ar putea avea loc oricând, având în vedere că în Vrancea există tot timpul activitate seismică.

Potrivit calculelor matematice, un cutremur de 3 grade pe scara Richter, măsurat în energie disipată, este de 1.000 de ori mai mic decât un cutremur de 5 grade pe scara Richter. Cel de 5 grade pe scara Richter este de 1.000 de ori mai mic decât cel de 7 grade pe scara Richter. Deci unul de 3 grade pe scara Richter este de un milion de ori mai mic decât unul de 7 grade pe scara Richter. Ar fi nevoie de un milion de cutremure de 3 grade pe scara Richter ca să disipe energia pe care o are un cutremur de 7 grade pe scara Richter, se arată pe site-ul libertatea.ro.

În concluzie, România sigur va fi zguduită, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, de un cutremur puternic.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot