Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?

06.11.2024
Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?

Mierea este unul dintre cele mai apreciate produse atât pentru gustul său cât și pentru proprietățile sale benefice asupra corpului uman. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au descoperit că albinele produc în căsuța lor un aliment atât de complex și complet. Și, evident, delicios. Despre miere circulă o mulțime de mituri, iar unul dintre ele spune că este „toxic să pui miere în ceaiul fierbinte”.

Este toxic să pui miere în ceaiul fierbinte?

În mod normal, nu este toxic să pui miere în ceaiul fierbinte, dar este recomandat să nu adaugi miere în lichide care sunt prea fierbinți (peste 60-65°C). La temperaturi mari, mierea își pierde o parte din proprietățile nutritive și benefice, iar unele enzime din miere pot fi distruse.

„Încălzirea zaharurilor pentru o perioadă îndelungată de timp produce o substanță numită hidroximetilfurfural care, e drept, este un agent toxic”, a declarat biologul și apicultorul Gheorghe Apetrei în podcastul lui Romel Alexandru Bîrjoveanu.

Acesta a mai spus: „Cu cât o miere este expusă la agent termic pentru o cantitate mai îndelungată de timp, cu atât canitatea de hidroximetilfurfural crește. Însă ceaiul fierbe la 100 de grade, ceaiul stă 10 minute la infuzat și ajunge la 70 de grade. Turnăm ceaiul în ceașcă, îi dăm o suprafață de contact cu mediul, ajunge la 40-50 de grade. Luăm lingura cu miere, care este mai rece, o învârți de două-trei ori și ceiul e la 40 de grade. Peste 40 de grade încălzirea mierii de mai mult de jumătatea de oră determină distrugerea unor enzime și atunci, da, mierea rămâne o substanță, dar nu mai e medicament”.

Ce este de făcut?

Cei care beau des ceai cu miere ar trebui să lase ceaiul să se răcească puțin înainte de a adăuga miere, pentru a se bucura de toate beneficiile acesteia — inclusiv vitaminele, mineralele și proprietățile antimicrobiene.

Conform studiilor realizate de cercetători, mierea este bogată în antioxidanți, vitamine, minerale și are o serie de proprietăți curative, antiinflamatoare, antibacteriene și imunostimulatoare.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum arăta prima hartă a lumii?
Cum arăta prima hartă a lumii?
Dintotdeauna oamenii au fost fascinați de măreția planetei pe care trăiesc. Aceștia au încercat să înțeleagă și să reprezinte lumea înconjurătoare. Prima hartă datează din anul 600... citește tot
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
De ce Nicolae Ceaușescu mai avea un frate pe nume… Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți români din toate timpurile. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989 și a fost... citește tot
Cele mai sigure țări în care să te afli dacă începe Al Treilea Război Mondial. Două state sunt la câteva ore distanță de România!
Cele mai sigure țări în care să te afli dacă începe Al Treilea Război Mondial. Două state sunt la câteva ore distanță de România!
Teama unui conflict planetar este din ce în ce mai intensă, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. În plus, conflictul din Gaza al Israelului se transformă cu rapiditate într-un... citește tot