Mit sau adevăr? Își pierde mierea proprietățile dacă o pui în ceaiul fierbinte?

de: Claudiu Petrișor
06 11. 2024
Depositphotos_211771538_L
Miere si ceai

Mierea este unul dintre cele mai apreciate produse atât pentru gustul său cât și pentru proprietățile sale benefice asupra corpului uman. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au descoperit că albinele produc în căsuța lor un aliment atât de complex și complet. Și, evident, delicios. Despre miere circulă o mulțime de mituri, iar unul dintre ele spune că este „toxic să pui miere în ceaiul fierbinte”.

Este toxic să pui miere în ceaiul fierbinte?

În mod normal, nu este toxic să pui miere în ceaiul fierbinte, dar este recomandat să nu adaugi miere în lichide care sunt prea fierbinți (peste 60-65°C). La temperaturi mari, mierea își pierde o parte din proprietățile nutritive și benefice, iar unele enzime din miere pot fi distruse.

„Încălzirea zaharurilor pentru o perioadă îndelungată de timp produce o substanță numită hidroximetilfurfural care, e drept, este un agent toxic”, a declarat biologul și apicultorul Gheorghe Apetrei în podcastul lui Romel Alexandru Bîrjoveanu.

Acesta a mai spus: „Cu cât o miere este expusă la agent termic pentru o cantitate mai îndelungată de timp, cu atât canitatea de hidroximetilfurfural crește. Însă ceaiul fierbe la 100 de grade, ceaiul stă 10 minute la infuzat și ajunge la 70 de grade. Turnăm ceaiul în ceașcă, îi dăm o suprafață de contact cu mediul, ajunge la 40-50 de grade. Luăm lingura cu miere, care este mai rece, o învârți de două-trei ori și ceiul e la 40 de grade. Peste 40 de grade încălzirea mierii de mai mult de jumătatea de oră determină distrugerea unor enzime și atunci, da, mierea rămâne o substanță, dar nu mai e medicament”.

Ce este de făcut?

Cei care beau des ceai cu miere ar trebui să lase ceaiul să se răcească puțin înainte de a adăuga miere, pentru a se bucura de toate beneficiile acesteia — inclusiv vitaminele, mineralele și proprietățile antimicrobiene.

Conform studiilor realizate de cercetători, mierea este bogată în antioxidanți, vitamine, minerale și are o serie de proprietăți curative, antiinflamatoare, antibacteriene și imunostimulatoare.

Foto: DepositPhotos.com