Mit sau adevăr. Urechelnița poate sparge timpanul?

11.07.2023
Mit sau adevăr. Urechelnița poate sparge timpanul?

Copilăria fiecăruia dintre noi este plină de povești frumoase și de mituri. Cei care s-au bucurat de vacanțele la bunici cu siguranță au fost învățați să se ferească de o insectă mică cu clești la spate. Seniorii ne îndemnau să ne ferim de urechelniță pentru că este periculoasă pentru urechi. Cât de adevărat este mitul care spune că urechelnița poate sparge timpanul urechii?

Urechelnița, dușman al omului?

urechelnița

Urechelnița este o insectă comună care poate fi găsită pe tot teritoriul României, în deosebi în mediul rural. Este ușor de recunoscut, având o culoare roșiatică cu o coadă formată din clești. Acestea sunt nocturne, dar pot fi văzute și ziua căutând umbră răcoroasă.

Există un mit popular cu care suntem obișnuiți încă din copilărie care spune că urechelnițele intră în urechi și sparg timpanele. Oamenii de știință spun clar că urechelnița nu poate intra în urechi, deci nu există niciun pericol pentru timpane.

Cu toate acestea, urechelnițele sunt dăunătoare grădinii, hrănindu-se cu frunzele sănătoase ale plantelor. În perioada de primăvară, acestea pot strica mugurii pomilor fructiferi. Cel mai des suferă pomii de păr, măr, piersic și prun. Numele acesteia vine de la zvonul că se strecoară în urechea umană.

Pentru a combate urechelnițele, este nevoie să se respecte următoarele informații:

Ce boli pot apărea de la înțepături și mușcături de insecte?

Insectele sunt purtătoare de boli, care îmbolnăvesc letal anual peste 700.000 de persoane. Printre cele mai importante boli sunt malaria, dengue sau febra galbenă. În România, insectele dăunătoare sunt mai puține decât în alte țări, dar există riscul apariției diferitelor boli, printre care:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot