Mit sau adevăr. Urechelnița poate sparge timpanul?
Copilăria fiecăruia dintre noi este plină de povești frumoase și de mituri. Cei care s-au bucurat de vacanțele la bunici cu siguranță au fost învățați să se ferească de o insectă mică cu clești la spate. Seniorii ne îndemnau să ne ferim de urechelniță pentru că este periculoasă pentru urechi. Cât de adevărat este mitul care spune că urechelnița poate sparge timpanul urechii?
Urechelnița, dușman al omului?
Urechelnița este o insectă comună care poate fi găsită pe tot teritoriul României, în deosebi în mediul rural. Este ușor de recunoscut, având o culoare roșiatică cu o coadă formată din clești. Acestea sunt nocturne, dar pot fi văzute și ziua căutând umbră răcoroasă.
Există un mit popular cu care suntem obișnuiți încă din copilărie care spune că urechelnițele intră în urechi și sparg timpanele. Oamenii de știință spun clar că urechelnița nu poate intra în urechi, deci nu există niciun pericol pentru timpane.
Cu toate acestea, urechelnițele sunt dăunătoare grădinii, hrănindu-se cu frunzele sănătoase ale plantelor. În perioada de primăvară, acestea pot strica mugurii pomilor fructiferi. Cel mai des suferă pomii de păr, măr, piersic și prun. Numele acesteia vine de la zvonul că se strecoară în urechea umană.
Pentru a combate urechelnițele, este nevoie să se respecte următoarele informații:
- Grădina trebuie curățată de gunoi, crengi, scânduri, resturi animale;
- Trebuie folosite soluții care țin departe insectele, care se pot face în casă cu oțet, acid boric, tinctură de usturoi, ceapă, infuzie de pelin;
- Insecticide comerciale, spray insecticid pe bază de alcool 70% și apă în proporție 1:1 sau 96% în proporție de 1:2;
- Trebuie să se realizeze săpatul de toamnă al grădinii care previne invazia viitoarelor insecte.
Ce boli pot apărea de la înțepături și mușcături de insecte?
Insectele sunt purtătoare de boli, care îmbolnăvesc letal anual peste 700.000 de persoane. Printre cele mai importante boli sunt malaria, dengue sau febra galbenă. În România, insectele dăunătoare sunt mai puține decât în alte țări, dar există riscul apariției diferitelor boli, printre care:
- melcii de apă dulce: Schistosomiaza
- puricii: ciumă, tungiaza
- păduchii: tifos, febră
- căpușe: febra Lyme, tifos, tularemie
- țânțari: malarie.
Foto: Depositphotos.com